US of A

Med tanke på att det år jag spenderade i USA som tonåring var mitt livs mest lärorika – på otroligt många sätt – finns det väldigt mycket att säga om det. Men just idag känns lärdomen om USA:s statsskick mest aktuellt. Obama har precis vunnit fyra år till i Vita huset och, tyvärr måste jag säga, valde ”min” stat Indiana fel. Men det jag lärde mig, som är viktigt att komma ihåg, är att för många amerikaner är presidentvalet inte alls speciellt viktigt. Deras liv och vardag påverkas mycket mer av de lokala regeringarna. Staternas och varje countys valda församlingar stiftar lagar och bestämmer om deras liv. Presidenten, i mångt och mycket USA:s ansikte utåt, påverkar omvärlden mycket mer än den genomsnittliga amerikanen.

Med det i åtanke är jag ändå mycket glad över att så pass många tog sitt förnuft till fånga, tog åt sig av de mer demokratiska och solidariska värderingar som Obama spridit. Trots vissa misslyckanden under de senaste åren så känns det ändå bättre som det blev. För motståndaren sa emot sig själv på många sätt och hade skapat ett än mer själviskt samhälle. Som en av de twittrare jag följer uttryckte det: Intressant att någon som förespråkar individens rättigheter inte vill ge individen rätt att utföra abort eller gifta sig med någon av samma kön.

Andra saker jag lärde mig under mitt år i fantastiska Rosedale var bland annat hur mycket blåsor man kan få i händerna av att delta i en parad, att det är okej att ha ett dussin julgranar, innebörden av ”black ice”, hur det känns att var insnöad, betydelsen av en post-prom, vad en HHH-dag är, samt hur mycket vänskap, familjeband (biologiska och icke-biologiska) och målmedvetenhet påverkar hur man är och blir som person.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.