Sockerchock

Näe, någon matbloggare blir jag aldrig. Vem skulle vilja se bilder på min frukost (fil/gröt), lunch (ofta omelett eller något liknande) eller middag (huvudsakligen kyckling i olika former)? Att laga mat till sig själv är inte speciellt inspirerande, och inte är jag duktig på att bjuda hem folk heller. Men mat är roligt att fota och därför måste man ta tillfället i akt när det kommer. Ikväll kom ett sådant. Eller tja, mat och mat…

En tradition. Fjärde gången, men första för mig. Knytkalas på jobbet. Kalorierna trängdes mellan skålarna och skratten likaså. Klart att det skulle förevigas! Med det nyaste objektivet. Det gör liksom bilderna lite mer levande.

Citronkladdkaka. Mycket godare än namnet kanske antyder.

Citronkladdkaka. Mycket godare än namnet kanske antyder.

Blåbärs- och whiskeyglass.

Blåbärs- och whiskeyglass.

Jordgubbspaj. Mmm…

Jordgubbspaj. Mmm…

Nödlösning för han som trodde att han jobbade dag. Men lika gott för det.

Nödlösning för han som trodde att han jobbade dag. Men lika gott för det.

Hallonmousse med mörk choklad.

Hallonmousse med mörk choklad.

Tobleroneglass. En mkt god klassiker.

Tobleroneglass. En mkt god klassiker.

Måste finnas med.

Måste finnas med.

Oväntat gott i kontrast mot allt det söta.

Oväntat gott i kontrast mot allt det söta.

Och sist men inte minst, mitt bidrag: Chocolate chip cookie dough cheescake bars. Inte riktigt lika krångliga att göra som att säga, men minst lika gott som det låter. De tjänade dock en hel del på att stå i kylskåpet några dagar.

dsc_0002

Ingredienser:

Botten

– 3,5 dl digestive smulor (smula i mixer)
– 6 msk smält smör
– 150 g choklad, finhackat (t.ex. marabou mjölkchoklad)

Cookie dough
– 100 g smör, rumstemperatur
– 1 dl farinsocker
– 3 msk socker
– en nypa salt
– 1 tsk vaniljsocker
– 2 dl mjöl
– 200g mjölkchoklad i bitar/tärningar

Cheescakefyllning
– 300g philadelphia ost
– 1/2 dl socker
– 1 ägg
– 1 tsk vaniljsocker

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en form med smör och täck hela med bakplåtspapper, smörj även bakplåtspappret. Lägg åt sidan.

Botten
Blanda ihop kex smulor och smör till en fuktig massa, med en gaffel och sedan fingrarna. Rör även i chokladen, blanda ihop allt med fingrarna. Tryck ut massan i formen, även en bit upp på kanterna. Grädda i ugnen i 6 minuter. Låt svalna.

Cookie dough
Vispa smör, båda sockren, salt och vaniljsocker slät. Sänk hastigheten på vispen och tillsätt mjöl, vispa bara tills allt blandats. Rör i chokladbitarna. Lägg åt sidan.

Cheescakefyllning
Vispa philadelphia och socker slät. Tillsätt ägg och vanilj och vispa bara tills allt blandas väl. Häll fyllningen i formen.

Ha över cookie dough över hela formen.
Grädda i ca 30–35 min, tills kakan är fast i konsistensen. Låt svalna en stund. Ringla över lite smält choklad . Låt sedan svalna i en timme, lyft upp kakan ur formen (med hjälp utav bakplåtspappret) och skär slutligen upp i önskad storlek (små bitar rekommenderas).

Förvaras i kylen och serveras kalla.

Tack till Sofie för receptet.

Annonser

En reaktion på ”Sockerchock

  1. Ping: Som riktig gelato | Hannas historia

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.