Årets adventskalender

När vi var små minns jag att vi brukade få turas om (och slåss om?) vem som skulle öppna luckorna i årets radio- och tv-adventskalendrar. Jag och Erika hade också ett år (eller kanske flera?) tuggummiadventskalendrar. Naturligtvis testade vi även varianter med choklad, och en chokladkalender vet jag att jag haft några år även sen jag blev lite äldre och flyttade hemifrån. Men nu är det flera år sedan  jag hade en riktig adventskalender som hjälpte mig räkna ner. Tills i år.

bild

Av en ren slump ramlade jag över Teadventskalendern. Och jag insåg direkt vilken fantastisk idé detta är! Ett nytt te varje dag. Helt perfekt för en teälskare som jag. Och med devisen ”Doppa dig fram till dopparedan” kan väl inget gå fel?! Sen kan man såklart inte räkna med att älska alla sorter, men testa måste man ju iaf. Så här följer mina betyg och omdömen om årets teer.

För att få den rätta känslan har jag investerat i den ultimata julmuggen.

För att få den rätta känslan har jag investerat i den ultimata julmuggen.

1- Julens guldägg ***
Rätt ordinär svart frukostte-smak där apelsinen gav en bra inledning på advent.

2- Chocolat *
Jag är inget större fan av rött te. Chokladsmaken var i princip obefintlig och teet lämnade en hinna på tänderna som gjorde att jag blev tvungen att gå och borsta tänderna direkt.

3- Jul(i) ****
Har knappt testat grönt te tidigare, men det här kändes fräscht och lättdrucket. Var rädd att det skulle kännas intetsägande eftersom vattnet knappt fick färg, men man kände tydliga smaker. Ska dessutom tydligen vara bra för matsmältningen. Inget jag märkte av direkt, men det kanske krävs mer än en kopp för det?

4- Svarta kattens hallon **
Skulle enligt beskrivningen smaka fifty-fifty, eller som mina älskade hallon-/lakritsdödskallegodisar. Hallonälskare som jag är blev jag lite besviken över att lakritssmaken tog över så mycket.

5- Carmencita ****
Såg ut och luktade precis som det enda örtte jag druckit hittills, Mozart-teet jag köpte i Wien. Och jag blev inte besviken! Enligt beskrivningen skulle det få mig att dansa tango. Inte riktigt, men godast hittills iaf.

6- Mors lilla Olle **
Jag hade verkligen sett fram emot att testa resultatet av när ”Mors lilla Olle gifter sig med Söta fröken Lingon”. Men tyvärr, som så ofta med röda teer, luktade det mer än smakade. Hade aldrig kunnat gissa nån av smakerna i ett blindtest. Men det luktade väldigt gott.

7- Blodapelsin ****
Riktigt gott med en tydlig smak av blodapelsin. Dessutom första gången jag fick så mycket att det utan problem räckte till två omgångar.

8- Glögg ****
Som med de flesta andra julsmakande teer var det här jättegott. Tydlig glöggsmak. Och att det avnjöts under adventsfika med tjejgänget gjorde ju inte saken sämre.

9- Yellow submarine **
Gult te!? Jassi, alldela, som pappa skulle ha sagt. Luktade gott innan, men smakade väldigt blommigt/örtigt och luktade skumt när jag väl börjat dricka. Ingen ny favorit alls.

10- Champagnefrukost ****
En gång i tiden brukade jag dricka ”Wimbledon” som skulle smaka champagne och jordgubbar. Det var ett tag sen, men minns jag inte helt fel smakade det precis såhär. Väldigt gott och lättdrucket.

11- Norrsken ****
Te med hjortron! Alltså riktiga små hjortronbitar. Fantastiskt! Hade kanske vunnit på att vara lite sötare. Men riktigt gott iaf.

12- Sommarkväll **
Ännu ett örtte, ska smaka sommarblomster antar jag. Problemet är att det blev nästa väl blommigt.

13- Lussekatt ****
Smakade som en flytande lussebulle. Typ. Åt dessutom en lussebulle till, vilket förstärkte känslan av lucia, trots att den dracks några dagar för sent.

14- Tja(i) ***
Det rekommenderades att man skulle blanda med varm mjölk istället för vatten. Jag följde inte fullt ut, tog 50-50 mjölk och vatten, och det var nog tur. För trots det kom inte smaken fram. Eller på grund av? I vilket fall kändes det mest som varm mjölk med lite extra smak.

15- Äggtoddy *
Jag gruvade mig för den här smaken innan. Det var onödigt. Den smakade inte äggtoddy. Den smakade faktiskt… ingenting. Helt intetsägande.

16- Fläderblom ***
Ica Maxi har ett fläderte som luktar mormorsaft och är jättegott. Det här kom inte riktigt upp i samma klass, men gott ändå.

17- Klassikern ****
Skulle enligt beskrivningen vara en röd Earl Grey, luktade enligt Anton Vicks apelsin. Hade riktigt fräsch smak, nästan lite syrlig.

18- Banana skids ****
Tror inte jag ätit en enda banan skids sedan högstadiet. Men i teform – tillsammans med en banan och lite TT-choklad för att förstärka upplevelsen – var det en riktig höjdare. Jag tittar tillbaka och ser att jag inte delat ut en enda femma än. Men tyvärr nådde inte den här riktigt ända upp heller. Få se om det kommer någon fullpoängare innan julafton…

19- Greveholm ***
Mysteriet med teet var att det var en blandning av svart och grönt. Inte speciellt svårlöst, men  gott. Det kändes verkligen att det var två olika smaker.

20- After ski **
Vet inte riktigt vad det skulle föreställa. Det skulle kunna vara nåt mintaktigt, men isåfall var det svårt att uttyda. Så lite intetsägande.

21- Havtorn och gojibär ***
Ännu ett grönt te som smakade riktigt friskt och gott. Jag vet varken hur havtorn eller gojibär ska smaka, men kombinationen blev tydligen riktigt lyckad.

22- Midvinternatt ****
Ännu ett riktigt juligt te! Tyvärr lyckades jag hälla ut typ hälften när jag skulle fixa det, men kanelsmaken gick inte att ta miste på. Hade kanske blivit en fullpoängare om jag fått med hela smaken.

23- Ökenblomma ****
Godaste röda teet hittills. Inte för att jag vet hur ”ökenblomma” smakar, men perfekt frukostsmak var det.

24- Oh Christmas tree **
Sista teet var tyvärr lite av en besvikelse. Intetsägande och smaklöst. Grönt har visat sig inte alls vara min grej.

Sammanfattning
Medelpoäng: 3,04
Bäst: Många men Carmencita, Blodapelsin, Champagnefrukost, Norrsken och Ökenblomma var de som stack ut mest.
Sämst: Chocolate och Äggtoddy.
Insikter: Rött te är väldigt speciellt och sällan gott, gult te är skumt och grönt blir lätt för blommigt. Svart, med tydliga distinkta smaker, är bäst.

2 reaktioner på ”Årets adventskalender

  1. Vilken rolig idé! Var hittade du den? Jag dricker också en del te nu, hör och häpna :p grönt lakrits och peppermint är favoriten hittills

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.