I cirkelns mitt

En familj är, enligt Wikipedia, en grupp individer som förenas av släktskap eller juridiska orsaker (tex äktenskap eller adoption). Inom vissa kulturer framhävs blodsband framför andra orsaker, men det börjar mer och mer luckras upp till att handla om mer valfria familjer.

Min primära eller biologiska familj består av en mamma, en pappa, en äldre bror och en tvillingsyster. Men nu hör ju allt mer även Anton till min familj. Och med honom följer inte mindre än fyra föräldrar (två bonus), sex syskon (ett biologiskt) med fyra respektive och inte mindre än sex syskonbarn (varav ett är biologiskt). Dessutom har ju syrran en pojkvän också. Helt plötsligt består min familj av 26 personer. Lite beroende på hur man räknar.

Det här är också en av de jobbigaste aspekterna jag har upplevt när jag separerat från tidigare pojkvänner. Man förlorar inte bara en person, man förlorar en hel familj, ett helt sammanhang. Och även om man säger att man ska hålla kontakten så blir det oerhört svårt, speciellt när exet träffar någon ny. Då är det dömt att misslyckas.

En av de saker vi fått lära oss kan vara bra som socionomer är att låta våra klienter rita upp nätverkskartor. När vi läste om det fick vi rita egna kartor, något jag fann väldigt intressant. Och du kan göra en egen, väldigt enkelt. Ta ett A4-papper. Skriv ditt namn i en liten cirkel i mitten och rita sedan en stor cirkel runt om som du delar i fyra ”kvartar”. I den ena skriver du ”Familj”, i nästa ”Släkt”, i den tredje ”Skola/jobb” och i den sista ”Övrigt/vänner”. Sedan skriver du in namnen på de du anser ska stå i cirkeln. Ett + bredvid någons namn betyder att du har positiva känslor för den personen, ett – det motsatta. Du kan även placera de du anser vara viktigast för dig närmare ditt namn och de som ”måste” stå med fast du inte vill kan vara längst ut i cirkeln. Man kan även markera med pilar, mot eller ifrån dig, om personen har kommit närmare eller längre ifrån dig den senaste tiden. Otroligt intressant, och speciellt när man samtidigt som man gör det måste motivera för någon varför man gör de val man gör. Testa!

nätverkskarta

4 reaktioner på ”I cirkelns mitt

  1. Ping: 2014 – mot framtiden | Hannas historia

  2. Ping: Hur hittade du hit? | Hannas historia

  3. Ping: Våra fina familjer | Hannas historia

  4. Ping: Femhundratjugofemtusensexhundra minuter | Hannas historia

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.