Som riktig gelato

Vi har alltid på tv:n när jag jobbar kväll. Främst för att en del av kvällsuppgifterna är att hålla koll på vad konkurrerande medier (nu sorgligt nog bara Västerbottensnytt sedan TV4 la ner sina lokala sändningar) har pysslat med under dagen. Men sedan låter vi den oftast stå på, mest för att det blir trivsammast så. På vintern kan man ju lita på att det alltid finns nån hockeymatch att titta på mellan Rapport, Aktuellt och TV4-nyheterna, men på somrarna är det lite tunt på programmen som faktiskt fångar min uppmärksamhet. I tisdags var dock ett undantag. Som från ingenstans dök Michela Chiappa upp och gjorde en gelato som fick det att vattnas i allas våra munnar. Det finns ju en anledning till att jag alltid lägger upp en bild på glass när jag besökt Italien. Det. Är. Ju. Så. Gott.

DSC_0091

Här finns originalreceptet. Men eftersom det är på engelska får ni här min översatta version med lite tips på svenska varianter. Kanske finns bacio-godisar i större, välsorterade butiker, men min lokala matbutik är lite dåliga på finare godissorter och jag tog därför ett lite enklare alternativ, Toffifee. Jag har tidigare lovat att det här inte ska vara en matblogg, men eftersom gelato inte är mat utan världens godaste glass så bjuder jag här på:

Choklad- och hasselnötsgelato med Toffifee

Grundingredienser (går sedan att smaksätta på alla möjliga sätt)
5 dl vispgrädde
1 burk med kondenserad mjölk
2 tsk vaniljextrakt

3 msk kakao
5 Toffifee (+ några till dekoration)
100 g hasselnötskärnor
2 msk florsocker

DSC_0004 DSC_0008 DSC_0021

 

Rosta hasselnötterna och florsockret i en stekpanna på mellanvärme. Det tar 5–10 minter och när de är färdiga blir de som karamelliserade. Låt svalna lite och stöt dom sen i en mortel.

DSC_0041 DSC_0056 DSC_0068

 

Vispa sedan grädden, mjölken och vaniljen tills de går att forma ”soft peaks”, typ såhär.

DSC_0063

Michela poängterade att det är viktigt att inte vispa för mycket. Rör sedan i kakaon, hasselnötterna och de hackade godisarna, men spara lite nötter och godis till dekoration. Frys i minst 5 timmar.

DSC_0072 DSC_0088

Några tips så, som jag upptäckte när jag testade:
1) Pudra gärna ner kakaon, annars blir det lätt klumpar som man måste röra bort med risk för att glassen blir för mycket vispad.
2) Förvara Toffifeen i kylskåpet tills det är dags att hacka dem. De blir rätt kladdiga annars.
3) Ta inte för mycket vaniljextrakt. Om man tex blandar ihop tsp (tesked) med tbsp (matsked) eftersom ingen översatt receptet åt en, kan gelaton börja smaka onödigt mycket vanilj med tanke på att det ska vara en chokladklass.

Ett tips kan också vara att frysa in gelaton i mindre bunkar/lådor ifall man inte ska bjuda många på en gång. För att överhuvudtaget kunna forcera den måste den tina lite, och jag vet ännu inte hur kvaliteten blir efter några upptiningar…

Den här grunden med grädde, mjölk och vanilj går som sagt att variera i oändlighet. Tex med färska jordgubbar, andra bär, kakor, godis eller kanske likörer, som i det här receptet. Eller varför inte med julkänsla (icing sugar är alltså florsocker).

Hur blev då resultatet? Här är de omdömen jag fått av mina arbetskamrater som jag bjöd på glass ikväll:
”Jättegod.”
”Hela tiden en överraskning av smaker.”
”Man behöver ju ingen glassmaskin om man kan göra så här god glass utan.”
”Supergott!”

Annonser

En reaktion på ”Som riktig gelato

  1. Ping: 2014 – mot framtiden | Hannas historia

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.