Vad jag gör – egentligen

Jag hade en redigeringslärare på skolan som sa: ”Reportrarna, de skriver sina texter och fotograferna, de tar sina bilder. Vi redigerare däremot – vi gör tidningen. Det är vi som skapar det som läsarna får i brevlådan nästa dag.”

Visst låter det rätt fint? Ibland när folk frågar vad jag gör på dagarna, då brukar jag dra den lilla anekdoten. För det är väl ungefär vad det handlar om. Redigerare lägger pussel. Vi får bitar i form av texter och bilder och ska sedan skapa en begriplig bild, en tidning av det.

Vi är även den sista länken i kedjan som är en redaktion. Den börjar (oftast) med en nyhets-, sport- eller featureredaktör. De planerar, lägger upp jobb och delar ut det till reportrar och fotografer, som då är nästa länk i kedjan. När de är klara med sitt jobb tar vi över och färdigställer sidorna och skickar vidare dem till tryckeriet som tar över.

Som sidredaktör, som är min officiella titel, är jag dessutom den första länken i kedjan när jag jobbar dagtid. Då tar jag, tillsammans med annonsbokarna, fram formatet på tidningen. Och med format menar vi alltså inte storleken på sidorna (den frågan har jag också fått) utan antalet sidor. På måndagar har vi till exempel 20 sidor i del 1 och 24 sidor i del 2, på lördagar kan det vara ända upp till maxformatet 32+32 och så en bilaga på det.

Hur många sidor vi ska ha beror på väldigt många faktorer. Vi har en mall vi utgår ifrån där t.ex. ledar, debatt-, insändar-, tv-, feature-, kultursidor och annat som har fast antal sidor finns med. Sedan beror det på hur många annonser som bokats och om nyhetsavdelningen och/eller sporten har något speciellt som kräver många sidor eller knappt vill ha några alls.

Som sidredaktör är jag även ansvarig för layouten i tidningen. Vi är tre som turas om att jobba dag och tillsammans med redaktörer, reportrar, illustratör och fotografer fixar vi grafiker, layouter och planerar sidorna så att alla (förhoppningsvis) är nöjda. 90% av arbetstiden sitter jag, som så många andra, med vardagliga, rätt tråkiga grejer. Men ibland får man göra något speciellt, som man kommer ihåg. Senaste åren har jag ju inte jobbat så mycket, men här är några grejer jag gjort i sommar/höst och som jag iaf kommer minnas.

slutsignal
närvaro
region VB

I somras dokumenterade jag en hel dag, mest för skojs skull. Det kan ni läsa här.

3 reaktioner på ”Vad jag gör – egentligen

  1. Ping: 2014 – mot framtiden | Hannas historia

  2. Ping: Femte veckan | Hannas historia

  3. Ping: Lite journalisttugg | Hannas historia

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.