Den eviga staden

Jag har alltid varit fascinerad av religion, och då främst kristendomen. Inte så mycket för det religiösa, utan mer för hur otroligt stor samhällspåverkan det haft genom tiderna. Både positivt och negativt. Vi i Sverige idag tillhör ju faktiskt undantaget som är så pass oengagerade i religiösa sammanhang. Helt ärligt tror jag vi har Martin Luther att tacka för det, katolska länder har mycket svårare att bli sekulariserade, främst då kanske för att de har en så stark ledare. När jag läste boken Påvarna häromåret så blev jag ännu mer fascinerad av katolska kyrkan. Både för att påvestolen är den maktposition som både är ”överhuvud” över störst antal människor, samtidigt som det är den längsta obrutna härskarlinjen i världshistorien. Trots det har ämbetet såklart innehafts av både duktiga män och idioter. Mest spännande är tanken på om Påven Johanna verkligen funnits, och mest skrämmande är hur påvar många gånger både vetat om och godkänt övergrepp, mord och annat elände i Jesu namn.

Med det sagt var det såklart med stora förväntningar jag såg fram emot att äntligen få besöka hjärtat av själva kristendomen, Vatikanstaten! Sist jag var i Rom hann vi som sagt med alla stora sevärdheter, förutom just Vatikanen. Och såhär i efterhand är jag glad att vi inte ens försökte. Nu hade vi bokat en så kallad ”hoppa över kön”- tur, just för att slippa spendera stora delar av vår semester i kö, och det gjorde vi rätt i. Cirka 20 000 besöker Vatikanen varje dag. Och eftersom alla vill se samma saker är det stor risk för att man mest står i kö. Tyvärr var vår guide Manuela inte speciellt bra på engelska. Man märkte att hon var väldigt duktig på det hon skulle prata om, och att hon pluggat in det på en begriplig engelska. Men när någon ställde en fråga hade hon svårt att förstå, och det tog ett tag innan jag lärde mig förstå vad hon menade. ”No flesh” och ”kiss to heaven” var två uttryck vi hade rätt roligt åt under dagen. Tur det är rätt självklart att blixtfotografi inte är tillåtet och att jag visste vad Petrus fått av Kristus. Men låt oss börja från början.

Jag kunde inte låta bli att fota flygledartornet på Fiumicino-flygplatsen. Näst snyggaste jag sett (efter Skellefteås såklart).

Jag kunde inte låta bli att fota flygledartornet på Fiumicinoflygplatsen. Näst snyggaste jag sett (efter Skellefteås såklart).

Första kvällen orkade vi oss inte längre än typ två kvarter från hotellet...

Första kvällen orkade vi inte gå längre än typ två kvarter från hotellet för att äta…

... vilket alltså blev precis bredvid muren till Vatikanen. Sjukt nära!

… vilket alltså blev precis bredvid muren till Vatikanen. Vi bodde sjukt nära!

P1000303

Jag tvingade därför fram den första (men absolut inte sista) promenaden för att se St Peters-kyrkan.

Jag tvingade därför fram den första (men absolut inte sista) promenaden för att se Peterskyrkan.

Kyrkan blev lite som Matterhorn i Zermatt och Eiffeltornet i Paris. När jag kom hem hade jag säkert hundra bilder, från alla vinklar och i alla möjliga sorters ljus. Bara för att det är så vackert.

Kyrkan blev lite som Matterhorn i Zermatt och Eiffeltornet i Paris. När jag kom hem hade jag säkert hundra bilder av den, från alla vinklar och i alla möjliga sorters ljus. Bara för att den är så vacker.

Manuela började sin tur väldigt pedagogiskt med att förklara hur allt hänger ihop på den här modellen av Vatikanen. Bra för mig utan lokalsinne som annars lätt hade kunnat gå vilse där inne. Hela stället är som en stor labyrint.

Manuela började sin rundtur väldigt pedagogiskt med att förklara hur allt hänger ihop på den här modellen av Vatikanen. Bra för mig utan lokalsinne som annars lätt hade kunnat gå vilse där inne. Hela stället är som en stor labyrint.

Fotoförbud = suddig bild. Men lite coolt är det ju att världens minsta stat har ett eget litet postkontor.

Fotoförbud = suddig bild. Men lite coolt är det ju att världens minsta stat har ett eget litet postkontor.

Hyfsat häftig innergård.

Hyfsat häftig innergård.

Vår grupp framför "The pinne cone" som nån påve fått nån gång. Efter ett tag flyter både namn, år och berättelser ihop. Det har ju trots allt funnits 265 st (plus minus nån).

Vår grupp framför ”The pine cone” som nån påve fått nån gång. Efter ett tag flyter både namn, år och berättelser ihop. Det har ju trots allt funnits 265 st (plus minus nån).

Laokoon och hans söner. Väldigt känd.

Laokoon och hans söner. Väldigt känd.

Mest fascinerad blev jag nog ändå över alla de vackra golv vi fick trampa på. Det här är tex från nåt århundrade f.Kr och har ursprungligen funnits i nåt grekiskt tempel (tror jag det var). Bara tanken på hur många som gått där före mig är hisnande.

Mest fascinerad blev jag nog ändå över alla de vackra golv vi fick trampa på. Det här är tex från nåt århundrade f.Kr och har ursprungligen funnits i nåt grekiskt tempel (tror jag det var). Bara tanken på hur många som gått på det golvet före mig är hisnande.

Och precis som de vackra golven blev jag helt fascinerad över de vackra taken. Inga kostnader sparades här inte.

Och precis som de vackra golven blev jag helt fascinerad över de vackra taken. Inga kostnader sparades här inte.

Världens coolaste badkar? Manuela var väldigt fascinerad av olika sorters marmor och briljerade gärna med det. Det enda jag lyckades lära mig var röd marmor=egyptisk.

Världens coolaste badkar? Manuela var väldigt fascinerad av olika sorters marmor och briljerade gärna med det. Det enda jag lyckades lära mig var röd marmor=egyptisk.

Inte ser Jesus jättenöjd ut inte.

Inte ser Jesus jättenöjd ut här inte.

Påvarna var inte bara kyrkans överhuvuden utan väldigt bra på att samla, köpa, få och erövra konst av alla de slag. Här ett av världens längsta gallerier (enligt Manuela).

Påvarna var inte bara kyrkans överhuvuden utan väldigt bra på att samla, köpa, få och erövra konst av alla de slag. Här ett av världens längsta gallerier (enligt Manuela).

IMG_0566

Alltid kul att se en tavla IRL när man lagt pusslet flera gånger.

Alltid kul att se en tavla IRL när man lagt pusslet flera gånger.

Vad jag inte visste var att det här, mannan i svart hatt och röd tröja är ett självporträtt av Rafael.

Vad jag inte visste var att det här, mannen i svart hatt och röd tröja, är ett självporträtt av konstnären. Senare skulle vi även besöka hans grav.

Mitt bland allt det vackra och historiska var det nästan skönt att påminnas om att även påvar är människor och att det finns en vardag och en verklighet även mitt i allt detta.

Mitt bland allt det vackra och historiska var det nästan skönt att påminnas om att även påvar är människor och att det finns en vardag och en verklighet mitt i allt detta.

Coolaste trappan. Nästan så man blev lite yr.

Coolaste trappan. Nästan så man blev lite yr.

Manuela var som sagt dålig på engelska men bra på att berätta om Vatikanen. Bland annat lärde vi oss att det tog Michelangelo fyra år att måla taket i Sixtinska kapellet och att han la in två ”skämt” i målningarna, som protest mot påven som betalade. Dessutom är det kul att få höra om mer mänskliga sidor. Michelangelo var t.ex sällan nöjd med sina elevers jobb utan gjorde gärna om det – precis som någon annan jag känner.

I Sixstinska kapellet fick vi inte fota. I St Peterskyrkan däremot, där var det fritt fram.

I Sixtinska kapellet fick vi inte fota. I Peterskyrkan däremot, där var det fritt fram.

Självis! Men i denna coola kyrka kanske det är ok? Kolla pelarna bakom mig, skapade för att efterlikna några i antikens Grekland. Allt hänger ihop...

Självis! Men i denna coola kyrka kanske det är okej? Kolla pelarna bakom mig, skapade för att efterlikna några i antikens Grekland. Allt hänger ihop…

I kyrkan hittade vi också av en slump den enda kändis jag verkligen hoppades få se i Rom: Drottning Kristina! Hur hon, protestantismens försvarares dotter, som första kvinna begravdes bland påvarna är en helt fascinerande historia. Men Herman Lindqvist brukar använda liknelsen att det var en lika stor skandal då som det skulle ha varit nu ifall Chelsea Clinton konverterade och blev muslim. Och vi har sett kistan! Lätt en av resans höjdpunkter.

I kyrkan hittade vi också av en slump den enda kändis jag verkligen hoppades få se i Rom: Drottning Kristina! Hur hon, protestantismens försvarares dotter, som första kvinna begravdes bland påvarna är en helt fascinerande historia. Herman Lindqvist brukar använda liknelsen att det var en lika stor skandal då som det skulle ha varit ifall någon av George W. Bushs döttrar konverterade och blev muslim. Och vi har sett kistan! Lätt en av resans höjdpunkter.

Vad vi också gjorde, som var en plåga i värmen, var att vandra alla de 320 trappstegen (vi fuskade och tog hissen första biten) upp till kupolen. Jag gillar perspektiven i den här bilden eftersom man kan se människorna både uppe i kupolen och nere i kyrkan. Inget för de höjdrädda...

Vad vi också gjorde, som var en plåga i värmen, var att vandra alla de 320 trappstegen (vi fuskade och tog hissen första biten) upp till kupolen. Jag gillar perspektiven i den här bilden eftersom man kan se människorna både uppe i kupolen och nere i kyrkan. Inget för de höjdrädda…

Men utsikten gjorde det lätt värt det. Vi lyckades inte se vårt eget hotell, men det röda huset ganska mitt i bilden var bara ett kvarter från där vi bodde.

Men utsikten gjorde det lätt värt det. Vi lyckades inte se vårt eget hotell, men det röda huset ganska mitt i bilden var bara ett kvarter från där vi bodde. Och längst nere till höger är ”The pinne cone” och innergården.

De vatikanska trädgårdarna.

De vatikanska trädgårdarna.

Petersplatsen. Jag har sagt det förr, jag säger det igen. Städer ska ses uppifrån.

Petersplatsen. Jag har sagt det förr, jag säger det igen. Städer ska ses uppifrån.

Been there!

Been there!

Jag skulle inte vilja vara den som satte dit och tände marschallerna här.

Jag skulle inte vilja vara den som satte dit och tände marschallerna här.

Alla som sett/läst Änglar och demoner vet såklart historien bakom att det är schweizare som vaktar påven. Färgglatt!

Alla som sett/läst Änglar och demoner vet såklart historien bakom att det är såhär färgglada schweizare som vaktar påven.

Efter allt det här traskandet runt och upp och ner hade vi sjukt ont i fötterna. Den här lilla filmen, med en massa vackra golv, la jag ut på Instagram för att illustrera. Bildtexten ”Trötta fötters som gått där ofattbart många fötter gått före våra fötter” är såklart en passning till favvosketchen med Galenskaparna & After shave men samtidigt en påpekan om att vi varken var först eller sist att besöka detta häftiga ställe.

Här kan du läsa om resten av resan
Del 2: Renoveringar och en mås
Del 3: Ett pampigt – men farligt – bygge
Del 3,5: Bland spöken och brottslingar
Del 4: Ett gott avslut
(Och en bonus: I vimlet ser vi…)

Annonser

14 reaktioner på ”Den eviga staden

 1. Ping: Renoveringar och en mås | Hannas historia

 2. Ping: Ett pampigt – men farligt – bygge | Hannas historia

 3. Ping: Bland spöken och brottslingar | Hannas historia

 4. Ping: Ett gott avslut | Hannas historia

 5. Ping: 2014 – mot framtiden | Hannas historia

 6. Ping: 1 Kor 13 | Hannas historia

 7. Ping: Renoveringar och en mås | Hannas historia

 8. Ping: Bland spöken och brottslingar | Hannas historia

 9. Ping: Ett gott avslut | Hannas historia

 10. Ping: Uråldrigt | Hannas historia

 11. Ping: I Burträsk | Hannas historia

 12. Ping: Som en riktig globetrotter | Hannas historia

 13. Ping: Upptagen i gemenskapen | Hannas historia

 14. Ping: Själva ceremonin då? | Hannas historia

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.