Ett pampigt – men farligt – bygge

Förutom att jag inte besökt Vatikanen första gången jag var i Rom var det en sak till jag väldigt gärna ville göra, nämligen gå in i Colloseum. Även där hade vi bokat en tur för att slippa alla köer och få lite historia bakom.

P1000560

... och även här renoverades det.

… och även här renoverades det.

I alla de här hålen har de suttit klamrar som skulle hålla ihop denna gigantiska stenkonstruktion. Anton var väldigt fascinerad över att alla verkade så brydda. De hade ju suttit där av en anledning, borde vi inte tänka på det liksom...?

I alla de här hålen har de suttit klamrar som skulle hålla ihop denna gigantiska stenkonstruktion. Anton var väldigt fascinerad över att alla verkade så obrydda. Klamrarna hade ju suttit där av en anledning, borde vi inte tänka på det liksom…?

Det var liksom inga små klamrar... Men folket var fattigt och behövde dem till vapen, förklarade guiden. Som bto var mycket bättre på engelska, men lite sämre på att berätta historier.

Det var ju inga små klamrar… Men folket var fattigt och behövde dem till vapen, förklarade guiden Francesca. Som btw var mycket bättre på engelska än Manuela, men lite sämre på att berätta historier.

Jag har sett (och tagit) väldigt många bilder på utsidan, men på insidan blev jag förvånad över hur häftigt det var. Jag tycker även det är kul att man kan känna igen sig från andra stora arenor, t.ex. O2 Arena och Globen. Många konstruktioner och tankar om att snabbt fylla med och tömma på folk har inte förändrats de senaste tvåtusen åren.

Golvet gick alltså ursprungligen hela vägen och under var en massa gångar och rum där folk/slavar/gladiatorer/djur kunde skickas upp och ner innan och efter strider.

Golvet gick alltså ursprungligen hela vägen och under det var alla dessa gångar och rum där folk/slavar/gladiatorer/djur kunde skickas upp och ner genom golvet innan och efter strider.

P1000582

Nere på scenen kunde man få gå, men det var en annan tur (=ännu mer pengar).

Nere på scenen kunde man få gå, men det var en annan tur (=ännu mer pengar).

P1000605

P1000592

Mäktigt.

Mäktigt.

Även utsikten från Colloseum, här över Konstantinbågen.

Även utsikten från Colloseum är sevärd, här över Konstantinbågen.

Ännu ett coolt, gammalt och vältrampat golv

Ännu ett gammalt och vältrampat golv

På turen ingick även en sväng genom Forum Romanum. Efter ett tag flöt även här historier, årtal och stenreliker ihop, men det var en häftig vandring trots det. Rom har bara två tunnelbanelinjer. De håller på att bygga en tredje, men det tar en evighet eftersom varenda spadtag är fyllt med lämningar och värdefulla historiska föremål. Även allt det här har upptäckts och grävts fram genom århundradena.

Forum romanum (sten, sten, sten...)

Forum romanum (sten, sten, sten…)

Här, bland alla andra lämningar, är platsen där Caesar kremerades.

Här, bland alla andra lämningar, är platsen där Julius Caesar kremerades.

Det här är lämningen av de vestaliska jungfrurnas tempel. De valdes ut från Roms rikaste familjer för att hålla den eviga lågan brinnande. De fick inte gifta sig eller skaffa barn och när de blev för gamla (fula) ersattes de. Trevligt liv...

Det här är lämningen av de vestaliska jungfrurnas tempel. De valdes ut från Roms rikaste familjer för att hålla den eviga lågan brinnande. De fick inte gifta sig eller skaffa barn och när de blev för gamla (fula) ersattes de. Trevligt liv… Eller?

Men de bodde fint iaf.

Men de bodde fint iaf.

Turen avslutades uppe på Palatinen, en av Roms sju ursprungliga kullar och där kejsarnas tempel har legat i omgångar. Mer sten, men i vackra formationer.

Turen avslutades uppe på Palatinen, en av Roms sju ursprungliga kullar och där kejsarnas tempel har legat i omgångar. Mer sten, men i vackra formationer.

De hade såklart en egen stadium där det hölls kapplöpningar och gladiatorkamper. Bara de rikaste var inbjudna att titta, såklart.

Där fanns såklart en egen stadium där det hölls kapplöpningar och gladiatorkamper. Bara de rikaste var inbjudna att titta.

När vi lämnat gruppen åkte vi förbi Piazza del Popolo som man "absolut inte får missa" enligt vår hotellvärdinna. Och det var ett väldigt mäktigt torg.

När vi lämnat gruppen åkte vi förbi Piazza del Popolo som man ”absolut inte får missa” enligt vår hotellvärdinna. Och det var ett väldigt mäktigt torg. Tycker man om ett gammalt hus, varför inte bygga ett exakt likadant bredvid?

Bredvid låg Santa Maria del Popolo, känt från Änglar och demoner.

Bredvid låg Santa Maria del Popolo, känd från Änglar och demoner.

Vackraste orgeln jag någonsin sett, tror jag.

Vackraste orgeln jag någonsin sett, tror jag.

Och ett vackert tak, såklart.

Och ett vackert tak, såklart.

Vi åt middag och letade oss sen mot Sant’Andrea Della Valle-kyrkan. Där mötte vi upp ännu en guide för att gå på en annorlunda visning, en spök- och mysterievandring. Superhäftigt! Men mer om det senare.

Här kan du läsa om resten av resan
Del 1: Den eviga staden
Del 2: Renoveringar och en mås
Del 3,5: Bland spöken och brottslingar
Del 4: Ett gott avslut
(Och en bonus: I vimlet ser vi…)

8 reaktioner på ”Ett pampigt – men farligt – bygge

  1. Ping: Bland spöken och brottslingar | Hannas historia

  2. Ping: Ett gott avslut | Hannas historia

  3. Ping: 2014 – mot framtiden | Hannas historia

  4. Ping: Den eviga staden | Hannas historia

  5. Ping: Renoveringar och en mås | Hannas historia

  6. Ping: Bland spöken och brottslingar | Hannas historia

  7. Ping: Ett gott avslut | Hannas historia

  8. Ping: Som en riktig globetrotter | Hannas historia

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.