En bra chef

Jag har haft ganska många chefer. Iofs de flesta på samma arbetsplats, men ändå. Jag har även varit chef, gått en del chefskurser och nu i utbildningen läst både arbetsmiljölagar och annat som rör chefsrollen. Jag är på inget sätt någon expert, inte alls. Men det finns två saker som jag med min ringa erfarenhet anser är viktigt för att en chef ska vara en bra chef. De hör ihop litegrann, men är ändå väldigt viktiga bägge två.

1) Att kunna delegera.

2) Att kunna lita på sina medarbetare.

En chef måste veta sin arbetsuppgifter och ansvarsområden. En chef måste kunna veta och lita på att hens medarbetare klarar resten. Det låter kanske enkelt, men min erfarenhet säger mig att det här är väldigt svårt, iaf för vissa. Men följer man de här två punkterna så får man glada medarbetare som tar eget ansvar eftersom de känner att de har sin chefs förtroende. Man mår även bättre själv eftersom man gör det man ska, men inte mer än så. Att kunna stänga av telefon och mail och veta att någon annan löser de eventuella problem som kan uppstå är jätteviktigt. Både för chef och medarbetare.

mobil

Vad är då problemet med dåliga chefer? Jo, de sprider dålig stämning omkring sig. Misstro, missunnsamhet, stress, tvivel och ibland till och med ilska. Vilket leder till ohälsa, sjukskrivningar, avhopp och allmänt skitsnack. Och det är aldrig bra.

Ja, jag tror att en person kan påverka så mycket. En person med makt. För med makt följer ansvar, och då ingår även ansvar för ens medarbetares välmående.

Annonser

2 reaktioner på ”En bra chef

  1. Ping: 2014 – mot framtiden | Hannas historia

  2. Ping: Är du outbytbar? | Hannas historia

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.