Tredje veckan

Som reporter träffar man många människor. Både som man ska intervjua och skriva om och när man är ute i olika sammanhang. Vissa känner man sen tidigare, andra känner man till, vissa har man aldrig träffat förut. Men känner man sedan de människorna? Ska man hälsa/prata med dem på stan? Funderingar går också angående de man känner, ska man skriva om sådana? Är det okej att intervjua en kusin? Kan man skriva en artikel om sin bästa kompis? Inte alltid glaskart var som är okej och inte.

Även här på min praktikplats har jag redan sprungit på folk jag känner. Både i positiva och negativa sammanahang. Hur hanterar man det? Sekretessen gör såklart att jag inte kan berätta för någon, och det vill jag inte heller. Men hur bemöter man de personerna sen? Låtsas man om ingenting? Eller pratar man om det? Och hur bemöter man människor man träffat i ett tjänsteärende som man sen springer på på stan? Jag har faktiskt diskuterat det med mina handledare och de hade ett ganska tydligt och bra svar. Hälsar en klient på dig först, då ska du såklart hälsa tillbaka. Men själv söker du inte kontakt i onödan, eftersom det kan göra klienten obekväm eller försvarslös gentemot sina kompisar. Bra tumregel att ha i huvudet.

En annan diskussion är den var man ska dra gränsen om vem man ska träffa i tjänsten. Här på kontoret är den gränsen lite flytande, men eftersom de är så många handläggare så kan man absolut byta om det är någon granne eller någon man känner på något sätt. Häromdagen diskuterade de hur ett kontor i inlandet löst det. Där är de fem–sex stycken och har hand om alla möjliga sorters ärenden. De har dragit gränsen vid blondsband. Alltså syskon, föräldrar och barn. Det innebär att de till exempel kan handlägga svågrar, grannar och vänner. Känns märkligt med tanke på hur känsliga grejer det kan handla om, men jag förstår å andra sidan hur de resonerar. Skulle de inte få göra det så skulle det vara i det närmaste omöjligt att handlägga något alls.

IMG_2842

Utsikten från min skrivbordsstol om jag tittar till vänster. Till vänster sitter Maggan, till höger Marianne.

IMG_2844

Utsikten rakt framåt. Känns tryggt med likadana blommor som de jag har hemma.

 

Annonser

En reaktion på ”Tredje veckan

  1. Ping: Ännu en sammanfattning | Hannas historia

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.