Åttonde veckan

Uttrycket ”god cop – bad cop” är nog rätt bekant hos de flesta. På min praktikplats finns ett annat uttryck, nämligen att man är vit eller svart. Till skillnad mot poliserna så är det här inte uppgjort i förväg, utan oftast märker socialsekreterarna det efter ett tag. Vissa klienter ser helt enkelt en person som god, medan någon annan kan se hen som ond. Det är inte alltid det beror på vilka besked man gett till personen, eller ens något logiskt. Det behöver inte vara något mer än en känsla.

Men – ibland kan det vara viktigt att en person får vara ”vit” och därför kan en som är ”svart” ta de jobbiga samtalen. Om socialsekreteraren till exempel redan är ”svart” för en familj, kanske man kan låta familjehemmet vara ”vita” och därför överlåter en del jobbigt till socialsekreteraren. Helt i sin ordning, men kanske inte de roligaste uppdragen man tar på sig.

Jag då? Jag känner mig ännu mer delaktig nu. Jag har visserligen fått vara med på nästan allt från första dagen, men nu deltar jag på ett annat sätt. Jag är med och agerar. Och utreder faktiskt.

Vi pratade om det på lunchen en dag i veckan, vad man ville bli när man började plugga till socionom. Jag svarade helt ärligt att jag absolut inte ville jobba på socialkontor. Så tänker jag inte längre. Det är fortfarande inte mitt drömjobb, men jag inser mer och mer för varje dag vilket givande och intressant jobb det faktiskt är. Och jag blir mer och mer nöjd med min praktikplats.

Igår var det Distriktsdag på Medlefors och jag fick delta. Högsta chefen pratade bland annat om vikten av att lita på sina medarbetare. Det borde vara så sjävklart. Tycker jag.

Igår var det Distriktsdag på Medlefors och jag fick delta. Högsta chefen pratade bland annat om vikten av att lita på sina medarbetare. Det borde vara så sjävklart. Tycker jag.

Nya riktlinjer. Kommer i höst. Men samma tanke= barnets behov i centrum.

Nya riktlinjer. Kommer i höst. Men samma tanke = barnets behov i centrum.

Eftermiddagen ägnades pt psykisk hälsa och återhämtning. Väldigt intressant, vi gjorde till och med sittyoga.

Eftermiddagen ägnades pt psykisk hälsa och återhämtning. Väldigt intressant, vi gjorde till och med sittyoga.

En bra devis att ha med sig. Inget förändras om du inte gör några förändringar.

En bra devis att ha med sig: Inget förändras om du inte gör några förändringar.

 

Annonser

En reaktion på ”Åttonde veckan

  1. Ping: Ännu en sammanfattning | Hannas historia

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.