Sextonde veckan

Jag började läsa till socionom med inställningen att jag skulle bli kurator. Inte nödvändigtvis på en skola, utan kanske inom landstinget eller inom privathälsan. Men under vägen har jag blivit avrådd. Inte rakt ut, utan lite mer diskret. Jag har fått höra att kuratorer jobbar mycket själva, att det är ett väldigt tungt jobb, att det finns få jobb och att det inte är något bra förstajobb som socionom. Så jag har allt mer lagt de tankarna åt sidan. Iaf i nuläget.

I onsdags fick jag vara hela dagen hos Elin som är kurator på Örjansskolan. Jag fick delta i samtal med elever (faktiskt bara tjejer) och jag fick svar på nästan alla mina frågor om hur det är att jobba som kurator. Och faktiskt så återvände mina ursprungliga tankar lite. Det jag uppskattar som socialsekreterare är att vara ”spindeln i nätet”, att få träffa otroligt många olika sorters människor med all möjlig problematik och att lära mig mycket om alla verksamheter som ingår i socialt arbete. Men det jag tror jag verkligen skulle gilla med att vara kurator är att du kommer människor närmare på ett helt annat sätt. Du lär känna dem, kan ge hjälp under längre tid och du får en helt annat bild av människan.

Samtidigt förstår jag vad folk menar med att det är tungt. Som kurator är du i princip alltid den enda socionomen på stället. Lärarna har ett mer pedagogiskt synsätt på eleverna, och för de övriga i elevhälsateamet är den fysiska hälsan det viktigaste. Du jobbar själv inom social problematik och du har ingen att bolla tankar och idéer med. Men med det sagt måste det vara otroligt givande att ända märka att man kan göra skillnad. Och Elin sa just det, att man känner sig ofta ensam, men då finns det ju andra att bolla med. Socialsekreterare, andra skolkuratorer och Bup. Till exempel.

Nu kanske kuratorstjänster inte är de första jag kommer att söka när jag blir klar, men kanske om nåt år eller så. För lite erfarenhet vill man nog ha, det känner jag. Det kan vara otroligt svåra grejer eleverna har varit med om, trots sin unga ålder. Och sånt tänker jag är lättare att handskas med när man blivit lite mer erfaren.

Veckans citat 1: ” Det måste vara skönt att jobba med ungdomar, där finns iallafall hopp!” – Sagt av en frustrerad vux-handläggare.

Veckans citat 2: ”Hela världen rasade igår, men idag känns det rätt lugnt.” – Sagt av en annan vux-handläggare som släckte alla möjliga sorters bränder samtidigt.

Örjanskolan.

Örjansskolan.

Så här ser tydligen "soc-tanter" ut enligt en jättefin barnbok om våld i nära relationer som vi fick läsa i veckan. Söta, eller hur?

Så här ser tydligen ”soc-tanter” ut enligt en jättefin barnbok om våld i nära relationer som vi fick läsa i veckan. Söta, eller hur?

Förra veckan lovade jag ju förresten en fortsättning. Här är den: Jag ska sommarjobba på distrikt öster i sommar! Yeeej! Visserligen ”bara” som administratör, men det beror på att jag inte är färdig socionom. Därför får jag inte syssla med myndighetsutövning. Men det känns ändå helt okej. Eller mer än okej. Jag ser verkligen fram emot att få skriva utredningar, göra förhandsbedömningar och pyssla med allt möjligt annat som behöver göras. Jag ska bara göra klart praktiken först. Och ta lite semester. Men sen…

En reaktion på ”Sextonde veckan

  1. Ping: Ännu en sammanfattning | Hannas historia

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.