Uråldrigt

Trots att semesterns fokus var avkoppling så kunde jag inte låta bli att boka in oss på en utflykt till Knossos. Är man på Kreta kan man ju liksom inte missa det. Att få se labyrinten och träffa Minotauros? Taget!

Tyvärr fick inte vår resa den bästa starten. Vi hade bett om att få en tidigare frukost eftersom bussen skulle avgå kvart i sju. När vi kom och skulle hämta våra frukostpaket var det tomt och låst överallt. Senare visade det sig att vi skulle hämta dem på ”systerhotellets” reception. Inte så enkelt att veta… Nåja. Men i kombination med en varm och fullsatt buss, snirkliga vägar och en busschaufför som körde som att han stulit bussen så gick det som det gick. Flera blev åksjuka och den planerade fikapausen blev nog både längre och mer välbehövlig än i vanliga fall. Men efter några timmar var vi äntligen framme.

DSC_0166

Det här var vår guide, Rulla (uttalas med o). Väldigt grekisk, väldigt bra på att ARTIKULERA, väldigt bra på att upprepa saker. Men också väldigt bra på att berätta historien om Knossos.

DSC_0168

Jag fick några kommentarer från Anton under dagen som mumlade om ”sten, sten, sten” och ja, det senaste året har vi verkligen kollat på en massa sten. Men när man är historie-, religions- och mytologiintresserad som jag finns det inte så mycket val. Det som finns bevarat är av sten. Man måste helt enkelt tänka sig in i hur häftigt det var när det var uppbyggt. Stora delar av palatset var gjort av trä, så det får man fantisera fram.

DSC_0169

Det här palatset byggdes ungefär samtidigt som pyramiderna och innehöll, tror de, 1500 rum. 1500! Hur häftigt är inte det?

DSC_0173

Tyvärr är det som ser finast ut inte äkta utan byggdes upp av upptäckaren på 1800-talet. Jag undrar hur mycket han tänkt återuppbygga? Nu han han inte så långt, kanske lika bra det.

DSC_0182

De här freskerna hittades i bitar på golvet. Originalbitarna finns ihopsatta på ett museum inne i Heraklion i närheten, de här var efterhandskonstruktioner. Men såklart fina ändå.

DSC_0188

Det som ser ut som ormdekorationer är avtryck av snörena som höll ihop krukorna när de gjordes. Även de här hittades i bitar och byggdes ihop.

DSC_0189

Vi gick också bitvis omkring med paraply, men inte för regnets skull den här gången.

IMG_4794

Kungatronen är en av de originalgrejer som fanns bevarade och som fortfarande finns kvar på stället. Väggarna i tronrummet är däremot ommålade.

IMG_4797

Jag vet inte om jag tycker att stolarna ser så bekväma ut…

IMG_4813

Svårt att se, men de här krukorna var ungefär lika höga som jag. Och bottendelarna är original, ovandelarna nya (eller ja, från 1800-talet alltså).

IMG_4821

Nån äkta turistbild måste man ju få ta. :)

gammal

Jag kan bara tänka mig hur fint det var när hela palatset var målade i såna här färger.

DSC_0216

De hade även en teater med plats för 300 personer. De vet inte allt vad som hände här, men det finns bevarade bevis för att det hölls brottningsmatcher, några hundra år innan man vet att det hölls tävlingar i Olympia. Så enligt Rulla kan här ha utspelats föregångarna till de första olympiaderna. Rätt coolt ändå.

IMG_4847

Efter palatsbesöket fick vi två timmar i Heraklion för att äta lunch och shoppa. Då kom regnet. Sen blev det allt värre. Ungefär halvvägs hem pajade våra vindrutetorkade vilket gjorde att busschauffören Nektarios (<– coolaste namnet ever!) körde lite saktare. Men Ilona, vår reseledare, undrade ändå försynt i micken om vi var fastspända allihop? Kan lugnt säga att jag var både fastspänd och klamrade mig fast i det som gick. Nu kom vi hem oskadda, men både dit- och hemresan blev verkligen onödigt spännande!

Det var även Nektarios som berättat att regnstormen dagarna före var den värsta på 25 år. Han hade nämligen kört buss så länge och aldrig varit med om nåt liknande. Det regnade så mycket att stora stenar fallit ner från bergen och blockerat vägarna på flera ställen. Då påverkades iaf vi lindrigt av regnet.

Så sammanfattningsvis: Onödigt spännande och med några missöden, men jag är glad att jag fått se Knossos, huvudsätet för en av de äldsta civilisationerna i världen. Dock var det kanske tur att Minotauros inte var hemma. ;) Vi fick också en förklaring till det här med labyrinten. För någon riktig labyrint, som vi tänker oss, har inte kunnat hittas. Men med 1500 rum och olika våningar är det inte så konstigt om folk gick vilse, och det kan helt enkelt vara palatset som kallades labyrint på grund av det.

3 reaktioner på ”Uråldrigt

  1. Ping: I solens land | Hannas historia

  2. Ping: Ännu en sammanfattning | Hannas historia

  3. Ping: Som en riktig globetrotter | Hannas historia

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.