Viet Nam 5: Ha Long Bay

Tidigare inlägg om Vietnamresan hittar du här.

Jag hade några jobbarkompisar som varit i Vietnam innan, och dom var överens om att det fanns en sak vi inte fick missa. Det var Ha Long-Bay. Nog har jag sett bilder och sådär, men som med så mycket annat gör inte bilderna upplevelsen rättvisa. Det är svårt att förstå hur otroligt vackert det är. Den här gången unnade vi oss faktiskt att flyga upp. Kändes drygt att åka buss/tåg tillbaka genom hela landet igen.

Vietnam 687

Vi bodde på samma hotell som de första dagarna, och de var vänliga nog att ta hand om våra stora ryggsäckar några dagar. Vi tog med oss de små med lite övernattningsgrejer och åkte mot vad som skulle vara vårt hem i två dagar. Trogna läsare vet att jag inte är så förtjust i båtar, men lite måste man offra sig för att få uppleva såna här underverk.

Vietnam 691

Vi bodde och åt riktigt ståndsmässigt de här två dagarna.

Vietnam 694

Tyvärr var sikten riktigt kass den första eftermiddagen, vi såg knappt draken framför oss.

Vietnam 695

Hela besättningen fick hjälpa till att navigera, något som inte direkt lugnade min båträdsla.

Vietnam 699

Men några kalkstensöar kunde vi se i alla fall.

Vietnam 717

Vi hade även några stopp inplanerade den första dagen, bland annat besökte vi Hang Sung Sot Cave, en jättestor kalkstensgrotta, fulla med stalaktiter och stalagmiter.

Vietnam 731

Helt fascinerande.

Vietnam 738

Jag har ju varit i Lummelundagrottan, den här var marginellt större…

Vietnam 750

Och väldigt vackert belyst.

Vietnam 756

.

Vietnam 759

Ser ni dom små människorna? Då förstår ni hur stor den är.

Vietnam 760

Taket.

Vietnam 807

Parkeringen.

Sen fick vi paddla havskajak mellan klipporna. Jag var vääääldigt tveksam om jag skulle våga, men som vanligt så ångrar man ju det man inte gör.

Sen fick vi paddla havskajak mellan klipporna. Jag var vääääldigt tveksam om jag skulle våga, men som vanligt så ångrar man ju det man inte gör. Foto: Erika

Vietnam 816

Sen blev det kväller och vi gick och la oss, omgivna av en massa andra båtar.

Vår fantastiskt fina hytt.

Vår fantastiskt fina hytt. Foto: Erika

IMG_6156

Nästa morgon välkomnades vi med orden ”welcome to paradise” och först då insåg vi vad vi gått miste om dagen före.

Vietnam 827

Och vi har varit där!

Vietnam 845

Alla klipporna är ju långt ute i havet, men det hindrar inte folk att bo och bygga tempel på flera.

Vietnam 849

Det hade regnat endel och var rätt blött uppe på däck, men upp skulle vi ändå.

Vietnam 853

Kioskbåt.

Vietnam 863

Det gick liksom inte att se sig mätt.

Vietnam 872

.

Vietnam 877

Vi var en brokig skara på båten, bland annat några engelska tjejer och två franska killar som rest runt ganska länge.

Vietnam 909

Många bilder blev det.

Vietnam 913

När vi kommit tillbaka till Hanoi bestämde vi oss för att ta seden dit vi kom. Jättemånga gick runt med sådana här, och vi ville inte vara sämre. Jag har fortfarande kvar min och använder den när jag ska skura ur ugnen för att slippa få andnöd. Superbra!

Vietnam 917

Sista dagen i Vietnam bestämde vi oss för att hälsa på mannen vi sett på bilder och statyer i drygt två veckor. Ho Chi ligger balsamerad i ett mausoleum, trots att hans testamente uttryckligen sa att han inte ville ha det så. Men är man landsfader så är man.

Vietnam 920

Det var inte ”bara att” utan vi fick gå igenom flera kontroller, stå i kö och gå på led innan vi blev insläppta.

Vietnam 925

Här inne ligger han alltså, mot sin vilja. Kameror och väskor fick vi lämna ifrån oss innan vi gick in. Över lag ännu en märklig upplevelse.

Vietnam 928

Där fanns också palatset han inte använde eftersom det ”tillhörde folket”.

Vietnam 931

Istället bodde och arbetade han i det här huset.

Vietnam 933

Han körde Peugeot, precis som jag gjorde på den här tiden.

Vietnam 937

Vardagsrummet.

Vietnam 940

Arbetsrum med bilder på kompisarna.

Vietnam 941

Han bodde vackert till.

Vietnam 947

Huset där han dog, någon sorts bunker.

Vietnam 950

I Vietnam har man uniform i alla åldrar.

Vietnam 955

Tja!

Vietnam 961

På hans museum fanns också en del modern (=konstig) konst.

Vietnam 964

Hålla hand. Foto: Erika

Vietnam 975

Middagsutsikten sista kvällen i Hanoi. Och det var på den här restaurangen vårt enda egentliga missöde hände. När vi betalat och gått ut insåg syster att hon inte hade plånboken med sig. Hon gick tillbaka för att kolla om hon glömt den på bordet, men den fanns inte kvar. Gudskelov var det bara kontanter i den.

Vietnam 977

För att trösta oss åkte vi upp till en skybar med utsikt över Hoan Kiem lake för en avskedsdrink.

Eftersom Erika redan vid den här tiden bodde i England flög vi hem var för sig. Jag hade hittat jättebilliga biljetter med Aeroflot och flög alltså över Ryssland. Gör aldrig det. Ditresan gick bra, helt utan missöden. Hemresan… inte direkt. Det började redan vid incheckningen där massor av folk försökte få med sig de konstigaste saker ombord. Stackars flygplatspersonalen! Stora, tunga väskor med suspekt innehåll var ju en sak. Dessutom var det några som försökte få med stora frigolitlådor. När de flyttade på dem visade det sig att de läkt köttsaft. De var alltså fulla med mat.

IMG_6187

Till slut hade alla trasslat sig på planet, och redan då var vi sena och det här med säkerhet kändes sisådär. Här är ett ”papparazzi-taget” foto på en som hade en stor backpackerryggsäck med sig inne i planet som han höll i knäet hela flygresan. Inte direkt tillåtet.

Redan när vi landade var vi flera timmar sena och folk var hysteriska för att ta sig av planet. Men vi fick även vänta ganska länge innan vi släpptes av och här vidtog det riktiga kaoset. Det tog flera timmar innan vi fick svar och även det var en absurd upplevelse. Vi slussades i en stor grupp vidare i någon form av terminal. Mellan varje ”station” kontrollerades pass och biljetter, och så fick vi sitta en stund. Några ropades upp, resten slussades vidare. Upprepa i all evighet. Till slut var vi några stackare (stackare!) som inte kunde åka vidare samma dag. Vi slussades vidare in i en buss och fick, först på bussen, veta att vi skulle bo på hotell ett natt. Trött, less, irriterad och hungrig gjorde jag här en grej jag idag kan tycka var lite överilad men som då kändes som det enda rätta. Jag dunkade huvudet i incheckningsdisken i protest. Bokstavligt talat. Det hjälpte inte, men kändes bra just då.

IMG_6189

Det hela utmynnade i en natt på det här hotellet, alldeles utanför flygplatsen. För att vi inte skulle desertera in i landet (som om?!?!) satt en beväpnad vakt i korridoren hela natten. På rummet fanns en broschyr med en mening som kan störa mig än idag. ”Should you wish to use the full range of facilites offered by the hotel during your next stay in Moscow, we strongly recommend you to recieve a visa before flying to Moscow.” SOM OM jag skulle vilja återvända dit?! Jag fick dessutom dela rum med någon jag inte kände och sov inte många minuter. Vi hade utsikt över matsalen och jag såg i alla fall fram emot en hotellfrukost. Icket.

IMG_6190

Vi fick en enklare frukost i någon form av konferenssal istället. Men vid det här laget var jag inte ens förvånad.

Efter att ha visat pass och biljetter sjuttioelva gånger, sovit en extra natt i Moskva och bokat om mitt flyg från Stockholm två gånger kom jag äntligen hem, många erfarenheter rikare. Hemresan kastade visserligen lite skugga över den fantastiska resan, men det räcker med att jag tittar på bilderna igen så känner jag att jag vill åka tillbaka. Men då ska jag inte flyga över Ryssland.

Det här med pengar då? Resan dit och hem kostade mig 6200 kr. Det var ungefär lika mycket som allt annat på resan tillsammans. Vi bodde på hotell totalt 12 nätter, det kostade oss 890 kr per person. Totalt. Maten för drygt två veckor blev cirka 2200 kr, utflykterna (inklusive DMZ, Ha Long-Bay och den märkliga båtresan) kostade 830 kr. Våra resor inom landet (flyg, buss, tåg, buss, flyg) kostade 1570 kr per person. Inträden till allt möjligt, 450 kr, och lokala transporter, tex buss, taxi, båt och cyclo blev 670 kr. Sen tillkom lite shopping och sådär, men överlag måste jag säga att med tanke på allt vi upplevde så blev det en väldigt billig resa och jag uppmanar alla att åka dit. Men flyg inte över Ryssland.

3 reaktioner på ”Viet Nam 5: Ha Long Bay

  1. Ping: Viet Nam 1: Hanoi och Hué | Hannas historia

  2. Ping: Ännu en sammanfattning | Hannas historia

  3. Ping: Som en riktig globetrotter | Hannas historia

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.