Som förr i tin’

”Att göra egen korv är ett grupparbete som är inspirerande roligt.” Så stod det i ett av recepten som mamma fått av en körkompis. Och vet ni? Receptet ljög inte.

DSC_6162

Upprinnelsen till det här är att jag för två år sedan fick en väldigt romantisk julklapp av Anton – en köttkvarn. Den hade tillhörande korvhorn, som det heter, och redan då började jag googla lite recept och pratade om att göra egen korv. Sen gick två år och hela köttkvarnen var fortfarande ouppackad. Men när vi var i Brönstjärn och styckade älg så började vi prata om det där och kom överens om att vi såklart skulle göra egen korv till jul. Sagt och gjort, vi baxade in Herkules och köttkvarnen och drog till Brönstjärn där mamma samlat recept och köpt fjällster, som korvskinn så fint heter innan det blir korvskinn.

DSC_6127

Fjällster.

Vi började blanda ihop smeten till salsiccian eftersom den skulle stå och gosa ihop sig några timmar innan den skulle bli korv.

Mamma och Herkules.

Mamma och Herkules.

DSC_6131

Det var lite söligt och knepigt, men vi lärde oss av våra misstag och lyckades få till några riktigt fina – och framförallt goda – korvar. Till nästa gång ska vi nog mala allt i den finaste kniven, nu gjorde vi en smet i den mellersta. Men recepten tror jag vi återanvänder, de var jättegoda.

Salsiccia fresca

1 kg fläskkarré
300 g rimmat sidfläsk
1,5 dl riven parmesan
2 msk krossade fänkålsfrön
1 tsk torkad salvia
0,5 tsk mald muskotnöt
1 tsk chiliflakes
1 tsk salt
2 tsk svartpeppar, grovhacka
1,5 dl rött vin, iskallt

DSC_6143DSC_6151

Mal köttet. Blanda färsen med ost, kryddor och rödvin ordentligt, ca 5 minuter. Låt sen ligga och dra i kylen i 3–4 timmar.
Stoppa smeten i svinfjällster. Låt hänga och torka 1–2 timmar innan de paketeras och läggs i kyl eller frys.
Stek eller grilla sakta innan servering.

DSC_6159 DSC_6188

DSC_6206

Viltkorv – ca 1,2 kilo korv

3 meter krokfjällster
500 g älg-, ren- eller rådjurskött
300 g sidfläsk
3 kokta kalla potatisar
2 msk potatismjöl
1 gul lök
1 msk smör
1 msk salt
1/2 msk timjan
1 msk stött enbär
1 msk stött grönpeppar

Redo att malas.

Redo att malas.

Blötlägg fjällstren i 2–5 timmar. Byt vatten minst en gång, skölj igenom noga med kallt vatten.
Skär köttet i mindre bitar och mal det tillsammans med de kokta potatisarna två gånger.
Skala och finhacka löken. Stek den mjuk i smör och låt den kallna. Blanda sen ner i smeten. Tillsätt potatismjöl, salt, timjan, enbär och grönpeppar. Blanda ordentligt.
Trä upp fjälleter på korvhornet. Fyll ganska löst till långa korvar. Knyt om hårt med krympt bomullsgarn.
Frys in korvarna eller stek dem på låg värme ca 15 minuter, vänd några gånger.

DSC_6201

Improviserad provsmakning med ljugugnsbrödet vi bakade här, mammas lingonsylt och äppledricka. Mums.

Improviserad provsmakning med ljusugnsbrödet vi bakade här, mammas lingonsylt och äppledricka. Mums.

Annonser

En reaktion på ”Som förr i tin’

  1. Ping: Ännu en sammanfattning | Hannas historia

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s