Adventsbesök

Förra advent var jag och Erika på samma julmarknad i London – men inte samtidigt. Hon förklarade efteråt att julmarknaden i Manchester faktiskt var bättre och i år var det upp till bevis för henne. Eftersom hon och Carl inte kommer till Sverige för att fira jul i år kändes det än mer passade med en Englandsresa inför julen. Det är upprinnelsen till att vi i somras bokade biljetter till Macclesfield och spenderade förstaadventshelgen 2015 i syster ysters nya hemland.

På vägen ner blev jag lite filosofisk och skrev följande instagraminlägg: "Det är inte ofta jag reflekterar över vad det innebär att ha ett svenskt pass. Men efter att ha visat/scannat/registrerat passet fem gånger på en dag börjar man tänka. På hur tur jag haft i livet, och att många andra nu upplever stora svårigheter pga att de inte har svenska pass. Eller något pass alls."

På vägen ner blev jag lite filosofisk och skrev följande instagraminlägg: ”Det är inte ofta jag reflekterar över vad det innebär att ha ett svenskt pass. Men efter att ha visat/scannat/registrerat passet fem gånger på en dag börjar man tänka. På hur tur jag haft i livet, och att många andra nu upplever stora svårigheter pga att de inte har svenska pass. Eller något pass alls.”

Anton var inte överdrivet sugen på julmarknaden. Men sedan Carl berättat att det minsann fanns både tysk korv och öl där så veknade han lite. Han hann också testa både och.

Anton var inte överdrivet sugen på julmarknaden. Men sedan Carl berättat att det minsann fanns både tysk korv och öl där så veknade han lite. Han hann också testa både och.

Det HÄR kallar jag en julmarknad. Tänk ändå om utrymmet i resväskorna varit oändligt! Oj så mycket fint jag kunde ha köpt. Nu blev det bara en snögubbeljuslykta och två ugglor.

Det HÄR kallar jag en julmarknad. Tänk ändå om utrymmet i resväskorna varit oändligt! Oj så mycket fint jag kunde ha köpt. Nu blev det bara en snögubbeljuslykta och två ugglor.

Det fanns även mindre stånd med allt mellan himmel och jord.

Det fanns även mindre stånd med allt mellan himmel och jord. Vad som också var lite häftigt var att marknaden sträckte sig längs väldigt många gator som gick lite kors och tvärs. Inte bara ett område alltså, utan hela stadskärnan.

Den här puben, alltså hela huset, flyttades för några år sedan några hundra meter pga ett terrorattentat mitt i Manchester. Aktuellt att tänka på, även om hotet just nu inte kommer från IRA.

Den här puben, alltså hela huset, flyttades för några år sedan några hundra meter pga ett terrorattentat mitt i Manchester. Aktuellt att tänka på, även om hotet just nu inte kommer från IRA.

Ursprungligen kommer tydligen sådana här julmarknader från Tyskland, och det syntes på många sätt.

Ursprungligen kommer tydligen sådana här julmarknader från Tyskland, och det syntes på många sätt.

P1020834

De hade även ett snillrikt system där man betalade ”pant” på en mugg och så kunde man köpa ”mulled wine” (typ glögg) på alla ställen. Miljötänk.

P1020832

Jag drack glögg och fick den fina röda muggen, Anton tog en Irish coffee och Erika drack varm choklad. De fick vita muggar.

P1020842

Själva epicenter av marknaden är på torget framför stadshuset. Varför kan inte vårt stadshus vara så här pampigt?

P1020839

Och fint inuti? Kolla bara taket.

P1020845

Och sen kom regnet… (ursäkta för den suddiga bilden, men ni förstår nog vad jag ville visa….)

P1020850

Vi hade turligt nog precis bestämt oss för att ta ännu en glögg/öl/nåt annat drickbart så vi satt rätt bra i den fina ”ölstugan” och beundrade regnet utanför. Regnrocken kändes som ett bra val.

P1020852

När mörkret började sänka sig lättade regnet och vi gick vidare mot dagens middagshak…

P1020857

… Den blå grisen. En av Erikas och Carls favvopubar i Manchester. Grisen brukar tydligen flytta runt, just vid det här tillfället bodde han i taket.

P1020858

Vem visste att det fanns så många ordspråk/citat om grisar?

P1020860

Jag gillar verkligen engelska pubar. Stämningen är alltid så himla gemytlig.

Och maten god.

Och maten god.

P1020866

Hela gänget samlat.

P1020868

När vi ätit tog vi tåget tillbaka till Macclesfield och tog ännu en öl på ännu en mysig pub. De har livemusik, som vi inte stannade för, och är ett stamhak för bikers. Riktiga motorcykelgängmedlemmar alltså. Och lite annat löst folk. Ägarna bodde på övervåningen.

På lördagen shoppade jag och Erika lite i Macclesfield. Anton tog sov-/vilomorgon och Carl jobbade förmiddag. Sen möttes vi upp för lunch/fika (kaffe för Carl) på stamkaféet. Det här lyckades jag inte ta några bilder av. På kvällen var vi iväg på ett riktigt äventyr – mer om det här.

P1020969

På söndagen fick jag (återigen) äran att fota Carl och Erika. Nästa år blir de tre (jag ska bli moster!!!) och de ville passa på att få en bild på detta. Klart jag fixar det.

P1020971

Så söta. :)

P1020980

Sen gick vi till deras favoritfrukostcafé och medan Anton nöjde sig med en bacon-macka så gick jag all in: Full English breakfast. Med te såklart. Nej, jag åt inte allt, men det mesta var faktiskt riktigt gott. Och man blir mätt, det vill jag lova.

P1020983

Sen vandrade vi ner mot Macclesfields centrum. Ner förbi de vackra gamla byggnaderna…

P1020984

…kyrkan…

P1020986

… och det gamla stadshuset, numera en restaurang.

P1020985

Ännu ett stadshus coolare än vårt. De hade t.o.m. drakar!

P1020988

Nåt jag verkligen gillar med Macc (som vi coola som besökt det några gånger kallar det) är att man kan se nejderna runt omkring. Det känns väldigt lantligt mitt inne i stan. Superfint. (Och ja, jag tror jag påpekat det tidigare, men kunde inte låta bli att göra det igen.)

P1020993

Inne i Macclesfield var det nämligen dags för ännu en julmarknad, och där sprang vi på de här herrarna, i full färd med att uppföra en traditionell dans. Kolla bara hur coolt!

P1020999

Jag gillade även deras violinists kläder. Väldigt färgglatt.

P1030002

Söndagskvällen, som ju var vår sista, gick vi på bio. Carl och Erika ville se Hungergames, men eftersom jag sett den och Anton inte hade något intresse av att se den såg vi istället Spionernas bro med Tom Hanks. Bra film, men lite väl långsam. Och Carl skrattade åt mig när jag tog den här bilden, men jag kunde inte låta bli. Hur osvenskt är inte det här? Alkohol på bion? Vinglas i plast med lock för att kunna ta med in i salongen? Hade det inte varit söndag och vi skulle upp tidigt hade jag nästan varit sugen på att testa. Men nu blev det popcorn och cola. Salta popcorn. Man kunde även välja söta. Kanske nästa gång.

Så slutade en mysig helg i Macclesfield. Och i och med det här besöket har jag bara ett besök kvar där tills jag varit där lika många gånger som i USA. När det blir? Förhoppningsvis till våren.

8 reaktioner på ”Adventsbesök

  1. Ping: Typ som AIK – nästan… | Hannas historia

  2. Ping: Ännu en sammanfattning | Hannas historia

  3. Ping: Hur det gick med målen – och nya | Hannas historia

  4. Ping: Just nu III | Hannas historia

  5. Ping: Ännu en hockeysäsong | Hannas historia

  6. Ping: Som en riktig globetrotter | Hannas historia

  7. Ping: Ett efterlängtat besök | Hannas historia

  8. Ping: Sjätte besöket | Hannas historia

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.