En jullista

Förra året skrev jag om mitt livs många julgranar, i år tänkte jag bjuda på lite julkänsla genom en jullista jag lånat av Stina istället.

Första julminnet: Jag vet inte hur gammal jag var, men jag har ett väldigt tydligt minne av hur jag och mina syskon, och eventuellt någon kusin, sprang mellan fönstren för att försöka se var Tomten skulle komma ifrån. När han väl kom, med lång päls, koskälla och stallykta, så minns jag fortfarande suget i magen. Hur spännande det var och hur häftigt det var. Den äkta känslan av julmagi som är så viktig att föra vidare till nästa generation. Varför kan man inte få känna så som vuxen?

Den här julen (1982) är jag väldigt tveksam till att jag minns.

Den här julen är jag väldigt tveksam till att jag minns. (1982)

Men kanske den här? (1983).

Men kanske den här? (1983)

En annorlunda jul: Fyra julaftnar har jag firat utomlands, alla väldigt annorlunda men inte mindre trevliga för det. 1998 var jag i USA, 2002 i Australien, 2007 i Thailand och 2012 på ett kryssningsskepp någonstans i Karibien. Trots att jag är en riktig traditionalist så är inte själva julaftonen och dagarna omkring där viktigast för mig. Advent däremot, och traditionerna däromkring, det ruckar jag inte på. Får jag inte julmust, skumtomtar, luciamorgon, julfilmskvällen, minst en julkonsert, en massa tända ljus och stjärnor i varje fönster, då blir jag grinig.

Såhär kan man också fira jul. (2002)

Såhär kan man också fira jul. (2002)

Vad önskar du dig i julklapp? Tråkigt vuxet svar: Ingenting. Jag och Anton köpte en tvättmaskin åt varandra och med resten av familjen har vi kommit överens om att inte köpa klappar i år. Men en vit jul och en massa god mat tackar jag ju inte nej till.

Bästa julminnet: Svårt. Det finns så många. Måste nog återigen vara någon av de där jularna när jag var barn och julafton på riktigt var en magisk dag.

(2010)

(2010)

Värsta julminnet: En jul, vet återigen inte hur gammal jag var, då jag var riktigt sjuk. Vet inte om vi kom fram till vad det var, jag hade nog inte tydliga symptom. Men jag var trött och hade feber och så vitt jag minns höll det här i sig ganska länge, upp emot en vecka. Vill också minnas att moster Carin och hennes sambo hälsade på och jag tyckte det var så himla tråkigt att jag inte orkade göra något med dem utan mest bara låg.

En julklapp du blev extra glad för: Återigen är det till barndomen jag vänder mig. Jag minns när jag och syster Erika fick ett Cindy-hus, jag minns frisördockorna och jag minns när jag fick Kasta gris till morgonpresent och vi spelade hela dagen. Så här i vuxen ålder minns jag hur glad och förvånad när jag och mina syskon fick varsin iPad 2011. Väldigt oväntat men jag tror knappast jag har spenderat mer tid med en julklapp sen jag blev vuxen.

Öppnar paket i knäet på min kusin Cecilia. (1983)

Öppnar paket i knäet på min kusin Cecilia. (1983)

Favoriter på julbordet: Gravad lax med gravlaxsås på ljusugnsbröd och julskinka med äppelmos. Fårbog. Senapssill. Köttbullar och rödbetssallad.

Favoritjullåt: Finaste visan jag vet, alla kategorier. Koppången. Sjungen av Helen Sjöholm. Sååå vackert. Men Weeping Willows julskiva är på bubblarplats över det jag lyssnat mest på sen första advent.

Favoritpynt: Tvådelat. Adventsljusstaken som jag ärvt efter mormor och den här tomten som jag älskat så länge jag kan minnas. Tyckte den var så vacker när jag var liten. Jag tycker fortfarande om den. Väldigt androgyn, och den ser som så nöjd ut. Vad finns att inte gilla?

DSC_6242 DSC_6246

Kollar du på Kalle Anka? Ja. Slaviskt.

En viktig jultradition: Vi har alltid ätit ”blöta” (uttalas blejta) dvs dopp i grytan till frukost på julaftonen. Det känns som en lite udda tradition som jag verkligen gillar. Och så mammas julaftonsaft till Kalle. Vilket i princip är råsaft på hallon och smakar så sjukt mycket sommar att det är svårt att förklara.

Mamma och julaftonsaften i de fina glöggmuggarna vi alltid använder.

Mamma och julaftonsaften i de fina glöggmuggarna vi alltid använder. (2010)

3 reaktioner på ”En jullista

  1. Ping: Ännu en sammanfattning | Hannas historia

  2. Ping: Bloggutmaning, dag 11 | Hannas historia

  3. Ping: Årets jullista | Hannas historia

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.