Det är så hälsosamt och stärkande i fjällen

Ända sedan jag började om att åka slalom, efter några år som ”cool” snowboardåkare, har jag varit iväg på minst en skidresa med kompisarna varje år. Några år så långt som till Frankrike, Schweiz eller Italien, någon gång mer i närområdet. I år blev det ”bara” en helg i Hemavan för mig, men mellan jobb och skola och annat är jag ändå glad vi tog oss i väg överhuvudtaget. Anton har ju en resa kvar när han drar med en gäng till Levi över Valborgs, men jag tackade nej till den resan. Mer om det sen.

Iaf. Helgen mellan sport- och påsklov var vi ett gäng på sex pers som for nordväst för att njuta av en helg på skidor. Tyvärr hade vi inte jättetur med vädret och backarna lämnade en del att önska. Jag hade fått för mig att det varit bra med snö där uppe i år, men isåfall hade det sjunkit ihop alltihop av det varma vädret. Första dagarna var det således väldigt hårt och bitvis isigt i backarna. Dessutom blåste det så pass mycket att Kungsliften var stängd. Sista natten kom det faktiskt lite snö och solen tittade fram, så då var det mycket roligare att åka.

IMG_1133

Men vi hade det bra ändå. Bara att få vara utomhus en hel dag och hänga med det när (”normala”) gänget är mycket värt.

IMG_1124

Vi körde upp torsdag morgon och åt lunch i Centrumhuset innan vi gav oss ut i backarna. Sen tyckte vi att två åk kändes lagom, sen letade vi oss till Hemavans nytillskott, restaurangen Björk med en fantastisk utsikt.

IMG_1126

Öl till Anton, varm choklad med marshmallows till mig. Mmmm…

IMG_1137

Vi hade hyrt en lägenhet i området på andra sidan vägen på Centrumhuset. (Ni kanske märker att jag tar för givet att alla ni som läser är bekanta med Hemavans geografi. Och är ni inte det gör det inget. Vet bara att lägenheten var på krypavstånd från backarna.) Anton gjorde succé i sin after ski-outfit första kvällen. Lägg särskilt märke till tofflorna.

IMG_1143

Lägenheten var ren och fin och lagom stor om än inte så modern. Men badrummet och bastun var nyrenoverade.

IMG_1145

Nåt jag gillar med att åka såhär är att dagarna innehåller så mycket mer än bara skidåkning. Väldigt mycket social tid och möjlighet att hänga, prata, umgås och laga mat ihop. Första kvällen var det Greger och Jonas som stod för matlagandet.

IMG_1141

Vi hade sen underhållning på nära håll när vi fick följa de här två killarna och deras pappas (?) kamp i en snöhög. Vi tror att en eventuellt fastnat och pappa tog sopen (?) och skulle hjälpa till. Helt ärligt vet jag inte vad de höll på med, men vi hade många teorier.

Det fälldes även dessa kommentarer som sen hamnade på Twitter:
#citatfrånfjällstuga: ”Nu ångrar han nog sina virala drifter”. /@elinala
#citatfrånfjällstuga: ”Jag ser inget, jag har ingen mobiltäckning.” /Anton utan Twitter
#citatfrånfjällstuga: ”Jag borde registrera mig på elitsinglar, jag är grym på bordshockey.” /Patrik utan twitter

Obegripligt nu. Väldigt kul då.

IMG_1147

På fredagen såg det ut såhär när jag drog upp rullgardinen i vårt sovrum. Yes! Tänkte jag.

IMG_1148

Men efter nån timmas åk drog molnen in…

IMG_1149

… fast vi hann fota först, så det såg ut som att vi hade det hur bra som helst. Foto: Elin.

IMG_1151

Dock blev det en del fikande och vilande pga blåsten och då tog jag bla bild av vad vi betecknade som en väldigt grym ”före och efter”-vägg. Och Jonas.

Den kvällen spelade AIK kvartsfinal 2 och vi hade bokat bord på "Skellefte-puben" där vi såg AIK:s seger i glatt sällskap.

Den kvällen spelade AIK kvartsfinal 2 och vi hade bokat bord på ”Skellefte-puben” där vi såg AIK:s seger i glatt sällskap.

IMG_1194

Sista dagen var det så äntligen ordentligt med sol och blå himmel och inte bara en av oss fällde kommentarer i stil med: ”Det är på grund av sådana här dagar det är värt det.” Helt fantastiskt var det!

IMG_1201

Alla liftar var öppna. Även Kungsliften!

IMG_1200

Dock var det lite svårt att följa skyltarna i Kungsbacken pga de senaste dagarnas blåst.

IMG_1206

Vi gav oss också på lite offpist, men jag fick rätt snart ge upp. Mina skidor är inte riktigt skapta för det och det var inge kul att sjunka igenom (och falla) i nästan varje sväng när de andra mer svävade ovanpå skaren. Så jag fick beundra deras framfart på håll.

IMG_1155

Vi åt lunch på Björk och var inte riktgt ensamma. Men visst ser ni så fint det är?

IMG_1156

Och utsikten! Underbar.

IMG_1158

Maten hade lite av en Bryggargatan-känsla över sig. Eller vad sägs om den mest fancy fish-and-chips jag någonsin sett?

IMG_1159

Själv åt jag en sagolikt god risotto.

IMG_1160

Elin också. Greger åt älgtacos.

IMG_1210

Efter ännu några timmar i backarna var vi helt slut, men jag tyckte ändå inte att vi kunde skippa afterski på hotellet. Lite av ett måste när man är i Hemavan.

IMG_1211

Det tyckte väldigt många andra också.

IMG_1215

Men en öl och några låtar senare var vi helt nöjda och begav oss tillbaka till stugan för lite avslutande middag och häng.

IMG_1219

Den kvällen var det Earth Hour, något vi såklart manifesterade på det här mysiga sättet. Och sen somnade jag i soffan. Tre dagar i frisk luft kan verkligen ta knäcken på den bästa (<– jag).

IMG_1122

På vägen hem hade vi lite bråttom eftersom vi ville hinna till AIK:s tredje kvartsfinal i ladan. Men vi stannade iaf i Malå och åt lunch och sprang på den här som nån sprungit ifrån. Tror jag det. Vem vill bära runt på en sånhär?! ;)

En reaktion på ”Det är så hälsosamt och stärkande i fjällen

  1. Ping: Det mest händelserika året nånsin | Hannas historia

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.