För jag har tagit examen! aka 210 poäng senare

Jag berättade ju här om de kurser jag skulle läsa under våren. Och egentligen har jag inte jättemycket mer att berätta om dem såhär i efterhand.

Kuratorkursen” var den överlägset bästa. Den kombinerade teori och praktiska övningar på ett jättebra sätt, dessutom hade de bjudit in väldigt många bra gästföreläsare från ”verkligheten”. Vi fick lyssna både på kuratorer, på de som haft psykisk ohälsa och på de som var anhöriga till de med psykisk ohälsa. Det hela avslutades med en slutövning som i det närmaste kan liknad vid en uppsats, men med styrda frågor. Jag fick VG på den och alltså på hela kursen. Och det skrytet kommer ni måsta vänja er vid.

Barnrätt var i sig intressant, men jag hamnade i en väldigt, väldigt dålig grupp där jag inte bara en gång beklagade mig för stackars Anton om hur vissa inte borde få läsa på avancera nivå. Det var två andra i gruppen som överhuvudtaget var intresserade av att lära sig nåt, de andra ville ta sig igenom kursen med minsta motståndets lag. Att vi fick godkänt på gruppövningarna är jag fortfarande lite frågande till. Gudskelov hade vi enskilda arbeten i slutet. Mitt handlade om barn med föräldrar i olika länder och vad som gäller angående vårdnad, boende och umgänge vid separationer. Sjukt intressant ämne. Och lärarna var nöjda. VG även på den kusen.

Sist, minst och flummigast var den nya kursen jag läste. Det var första gången Migrationskursen gick och den överhopades av barnsjukdomar. Föreläsningar flyttades och ställdes in. Seminarium ändrade plats och lärare gick inte att få tag på. Ganska många hoppade av och det hade nog jag kanske också gjort om det inte var så att jag hade ett syfte med att läsa tre kurser (mer om det sen) och det kändes dumt att hoppa av bara för att hoppa av. Men några av uppgifterna var trots det lärorika och gav mig lite perspektiv på saker. Slutuppgiften var även här en uppsats och jag valde att skriva om barn som växer upp i tvåspråkiga familjer (nån som anat ett mönster här?) och hur de påverkas av det. Återigen ett mycket intressant ämne som det finns förvånansvärt lite forskat på, med tanke på att det blir allt vanligare. Och, ni kanske redan gissat det? VG. Full pott, så att säga.

IMG_2960 (kopia)

Sen var det ju då det här med att fira en examen. Hur gör man? Gör man nåt alls? Jo, lite gjorde jag. På Elis förslag gick vi ut ett gäng och åt kvällen innan examen. Vi testade nya Stadskällaren och hade jättetrevligt, och så fick jag presenter, nåt jag inte alls förväntat mig.

IMG_2966

Anton, Markus, Eli, Jonas och Irre syns, Lina och Elin inte.

IMG_2974

Jag var väldigt nöjd med min frisyr den här kvällen. Värt att föreviga.

IMG_2979

På själva examensdagen och ceremonin följde Anton, mamma och pappa ner till Umeå. Där hälsades vi välkomna av vår studierektor.

IMG_2983

Sen hölls det tal. Pehr var utvald av oss studenter och väldigt nervös. Läste mest från sina papper. Men han höll ett bra tal.

IMG_2984

En av våra klasskompisar sjöng ”Ett sista glas”. Väldigt stämningsfullt.

IMG_2987

En annan Per höll ett annat tal, bland annat om proteslim. Men egentligen handlade det om att agera utifrån den situation man befinner sig i.

IMG_2988

Sen var det diplomutdelning på scenen.

IMG_2996

Jag och Linnéa som pluggat ihop ett år jobbar nu ihop. Inte på samma avdelning men på samma förvaltning.

IMG_3010

Vissa tog i mer än andra när det kom till blommor, ballonger och presenter.

IMG_3034

Sen är det ju så att det här diplomet var rätt värdelöst, det riktiga beviset kom sen, när alla kurser registrerats.

IMG_3029

Efter ceremonin åkte vi ner till stan och åt lunch på Invito. På vägen dit överrumplades vi av brand inne på Utopia och fick bland annat se frisörkunder med håret fullt av folie fly undan.

På Invito fick jag ännu en present, ett vackert guldarmband av mamma och pappa.

Kvällen hade sen jag och Anton bestämt oss för att spendera i Bonnstan, för att verkligen fira in sommaren.

IMG_3036

Efter pizzamiddag utförde vi det uppdrag som ålagts oss, att vattna på farmor och farfars grav.

IMG_3043

Sen hängde vi i kammaren, eldade, drack öl, åt chips och läste.

IMG_3045

Vis av erfarenheten från förra gången hade jag med mig en luftmadrass. Anton fick sova i soffan.

Ung och hipp som jag är har jag ju Snapchat och gjorde en video från kvällen. Håll till godo!

IMG_3442

Några veckor senare kom så de värdefulla bevisen, de som faktiskt spelar roll. Känns bra.

Men min karriär på universitetet tar inte slut där. Jag har bestämt mig för att läsa en magisterexamen. Eftersom jag läste en extra kurs behöver jag ”bara” läsa en metodkurs (halvtid sept-okt) och sen ”bara” skriva en uppsats (halvtid i vår). Men gör jag det inte nu blir det inte av. Och det är en bra merit att ha, man sticker ju liksom ut i jobbsökarhögen eftersom de flesta socionomer stannar vid en ”vanlig” examen. Så 210 poäng räcker inte, nu ska jag upp i 240.

4 reaktioner på ”För jag har tagit examen! aka 210 poäng senare

  1. Ping: Det mest händelserika året nånsin | Hannas historia

  2. Ping: Uppfyllda förhoppningar | Hannas historia

  3. Ping: #kammare123 | Hannas historia

  4. Ping: Min sista examen aka 240 poäng senare | Hannas historia

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.