Upptagen i gemenskapen

Som jag nämnt tidigare här i bloggen är jag inte speciellt religiös. Däremot är jag intresserad av religion och vad kyrkan betytt, och fortfarande betyder, för våra liv. Jag är också fascinerad över hur kyrkan tog över hedniska ceremonier och högtider och gjorde dem till sina egna när de kristnade länder. Jag är till exempel helt övertygad om att de även före kyrkan hade någon form av välkomstfest/namngivning för nyfödda barn. Att kyrkan sen i sin ceremoni har gjort det till en ”inträdesbiljett” kan jag tycka är sekundärt. För oavsett om man väljer att döpa i kyrkan eller ha namngivningsfest för sitt barn så tycker jag det är en väldigt fin ritual. Att liksom välkomna ett nytt litet liv in i familjen, släkten, samhället och gemenskapen. Och precis det fick Lovisa uppleva söndagen efter midsommar.

IMG_3566

Som dom faddrar/gudföräldrar vi är fick vi äran att stå där fram med Lovisa och hennes föräldrar. Kändes lite som ett genrep inför vad som komma skulle två månader senare. Foto: Pappa

IMG_3565

Anton fick i uppdrag att hälla vattnet i dopfunten, själv fick jag tända och hålla dopljuset. Och senare i höst ska vi tydligen bli inbjudna till någon form av ”alla som döptes 2016”-gudstjänst. I vanliga fall är det föräldrarna som blir inbjudna, men de planerar inte att gå. Av naturliga skäl.

P1050173

Bettina förrättade dopet.

IMG_3562

Och tydligen är det rätt jobbigt att döpas. Man blir som helt slut…

IMG_3560

… men måste ställa upp på gruppbilder ändå.

DSC_8067

Sen bjöds det på fika i församlingshemmet. Jag hade tänkt vara duktig och fota massor, men sattes/satte mig själv på kökstjänst och hade därför fullt upp med annat. Men några bilder blev det. Och borden blev rätt uppdelade i ”kompisbordet”…

DSC_8069

… ”de äldre släktingarna”-bordet…

DSC_8068

… och Moréns-bordet. Som ju är så många nu att de tar upp ett helt sånt bord. Här satt även jag och Anton när vi fick möjlighet att njuta av fikat som mamma och Erika fixat.

P1050178

Fikat. Mycket smaskigt.

DSC_8065

Som brukligt på dop så var en del barn närvarande. Som Isak, i Irres famn, och Elin och Jimmys Alfred och Kalle, längre ner på bordet. Annelies och Lars Mio och Kevin fick stanna hemma.

DSC_8084

Lovisa och Isak var lite nyfikna på varandra.

DSC_8078

Nu när de fick träffas ordentligt, jämfört med första gången de sågs.

DSC_8087

Söta Isak och hans lika söta mamma.

DSC_8073

Sen skulle det såklart öppnas presenter. Hon fick väldigt många fina saker, både sånt som hon kan ha glädje av nu och längre fram.

DSC_8093

På den här bilden gillar jag nog Anns min mest. Hon ser så lurig ut.

2 reaktioner på ”Upptagen i gemenskapen

  1. Ping: Dan före dan… | Hannas historia

  2. Ping: Det mest händelserika året nånsin | Hannas historia

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.