Planering, planering, planering

Det första man upptäcker när man googlar bröllopsplanering eller pratar med dom som gått igenom det tidigare är att alla säger samma sak. Börja i god tid! ”Hur ni än gör kommer det att bli stressigt i slutet, så lämna ingenting till morgondagen som du kan göra idag.” Och jag tyckte verkligen att vi följde det rådet. Och ändå blev det stressigt i slutet… Men de stora sakerna bokade vi som sagt redan i november, för att kunna fota vårt save the date-kort i december med rätt datum på skylten. Redan då fick jag en kommentar, från kvinnan på pastorsexpeditionen, som tyckte vi var lite väl sent ute. Okej… Sen bokade jag lite mer i januari, typ präst och fotograf. Vi började kolla på kläder i mars och april, och kontaktade catering och vänner som vi ville skulle hjälpa oss. Men sen var vi tyvärr lite bakbundna eftersom vi inte fick veta om vi skulle få vår önskelokal förrän i mitten av juni. Så juni, juli och augusti blev – oundvikligen – ganska stressiga.

För att hjälpa oss (mig) under den här processen hade jag googlat fram en bröllopsplaneringslista och gjort en egen version i min fina bröllopsplaneringsbok. Och trots att vi följde listan i princip slaviskt så var det saker som inte fanns med där ändå. Till exempel att allt tar sån himla tid! Och en sån sak som att ”färdigställ menyn” tar en hel kväll eftersom man måste köra några mil till där cateringföretaget håller till, prata en timme och sen köra lika många mil hem igen. Förra sommaren hade jag ju gjort en jättefin sommarlista för att vi skulle känna att vi gjorde annat än att jobba. Den här sommaren gjorde vi inget annat än att jobba och planera bröllop. När jag ser tillbaka på sommaren är jag överlycklig över att vi faktiskt tog oss tid att temporärt flytta ut till Sjöbotten för att få iaf lite sommarkänsla. Och nu kanske det låter som att jag ångrar sommaren, vilket jag såklart inte gör! Men jag skulle inte heller vilja göra om det.

För även om jag tyckte att vi varit duktiga och gjort listor och verkligen försökt tänka på allt så glömde vi såklart saker. Och hann kanske inte allt vi tänkt. Och gjorde inte allt vi pratat om. Men överlag måste jag säga att jag är såååååå nöjd med vårt bröllop. Så även om jag kanske låter lite gnällig såhär i början är det bara för att ni, mina trogna läsare, ska få en känsla för hur det gick till när vi planerade bröllop. Här, häng med på en liten bildkavalkad genom några av momenten vi gick igenom för att bli man och hustru.

img_3238

På grund av det här med lokalen och det skickade vi som sagt ut våra inbjudningar i mitten av juni, och gav gästerna ungefär en månad att OSA. ”Lite kort om tid” kanske vissa tycker, men jag tycker det är alldeles lagom. Varför dra ut på det? Gästerna hade ju vetat om datumet i ett halvår, och borde alltså ha bestämt sig redan. Att komma eller inte komma? Svårare än så borde det väl inte vara?

Och faktiskt så blev uppslutningen 87%-ig vilket är högre än vi väntat oss. De som tackade nej var våra fyra mest långväga gäster, tre pga sjukdom, två pga fullbokad turnéplan (jepp, vi bjöd en musiker. Hur tänkte vi där?) och två pga oklara anledningar. Så 11 av 85 kom inte. Extremt bra uppslutning, måste jag säga.

img_3834

Men bröllopsplanering handlar ju inte bara om gästerna, det handlar ju lika mycket (mer?) och brudparet och dess utseende. Så en lunch gick jag runt i stan och provade pärlhalsband…

img_3604

… och en kväll hängde jag hemma hos min kusin Sofia som blivit ombedd att sminka mig. Det ni ser på bild är ca en bråkdel av hennes sminksamling…

img_3606

Såhär var planen att jag skulle se ut. Sen försvann en av ögonskuggorna på den andra brudsminkningen hon gjorde den sommaren, men jag är väldigt nöjd med det slutgiltiga resultatet ändå.

img_3610

När jag skulle hem från henne spöregnande det, och jag fick skicka den här bilden när jag kom hem och meddela att ögonsminket och läppstiftet klarade en cykeltur i regnet, men inte underlaget. Bra forskningsunderlag till senare alltså.

img_3615

En kväll åkte vi som sagt till Ljusvattnet, Burträsk, där vår cateringfirma håller hus. Vi diskuterade tider, menyer, vem som skulle göra vad när, hur de skulle ta sig in och vem som skulle servera. När vi gjort det kunde jag inte låta bli att stanna vid skolan där jag spenderade förskolan, låg- och mellanstadiet. Har nästan aldrig varit tillbaka sedan jag gick ut -95.

img_3616

Både skolan i sig och korridorerna var extremt bekanta, men hade krympt. Märkligt.

img_4288

Sen när vi fått in alla OSA var det ju det här med bordsplaceringen…

img_4350

Vi gjorde en variant. Gjorde om den. Och gjorde om den igen. För att sedan vara mest nöjda med den första varianten. Sen skrev vi ut placeringskort, sorterade i små påsar med bordets nummer… Som sagt så tog allt så mycket mer tid än jag trott.

img_4346

Vissa saker på planeringslistan var angenämare än andra. Till exempel att åka ut till Innervik…

img_4337

… och provsmaka tårtan.

img_4342

Hallon, choklad och vit marsipan var vad vi önskat oss. Tydligen var inte hallon-choklad-ration helt perfekt i den här testvarianten (enligt konditorn). Vi hade inga sådana åsikter. Men resultatet blev helt perfekt, så hon visste nog vad hon pratade om.

img_4365

Sen var det ju det här med dekorationerna. Eftersom varken jag eller Anton är speciellt intresserade av sånt som blommor och dekorationer gick den förfrågan till den vänliga själ vi känner som har mest koll och intresse på sånt: Mamma! Så här såg prototypen för bordsdekorationerna ut.

img_4331

Maten lejde vi som sagt bort, men det här med drickat fick vi ta hand om själva. Det här var en av två liknande transporter. Baksätet var också fullt…

img_4336

Och vårt matkällarförråd blev så fullt att vi fick låna den snälla tanten bredvids också. Och fick en varning från Skebo om att det inte var lämpligt att förvara sådana dyra varor i förrådet pga inbrottsrisken.

img_4351

Sista veckan blev som sagt mer hektisk än vi velat. Både för ett skrivarpatron-debacle som Anton påstår ledde till mitt stora ”bridezilla-moment” och för att vi kom på saker vi glömt hela tiden. Som menykort till buffébordet.

img_4226

Och så var det ju det här med naglarna. Sjukt nöjd! Kommer inte göra om det.

 

En liten fotnot kan vara passande såhär i slutet. Det här är ett av de första i en lång rad inlägg som kommer att handla om bröllopet. Bara så ni vet. Det är det absolut häftigaste jag varit med om och därför vill jag bevara varje detalj för att kunna gå tillbaka, läsa och minnas. Tycker ni det blir för mycket så är det inte mitt problem. Det här är min blogg. Här är jag ego. Men isåfall rekommenderar jag att ni återvänder om ca en månad eller sådär. Då borde jag ha grottat ner mig klart i det här.

3 reaktioner på ”Planering, planering, planering

  1. Ping: Kyrkan full | Hannas historia

  2. Ping: Det mest händelserika året nånsin | Hannas historia

  3. Ping: Som i ett töcken – och ändå inte | Hannas historia

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.