Tillbaka till barndomen

När jag var liten hade vi jättemycket djur hemma. Det är fördelen med att växa upp på en bondgård. Inte bara katter, höns, kaniner, marsvin, grisar och en sommar får. Vi hade även hästar. Så att jag skulle växa upp som hästtjej är väl ingen skräll?

Första hästbilden i mina fotoalbum var från Junsele djurpark.

Där fanns också bilder på när jag red lektioner på islandshästar.

Alla bäst minns jag Sabina. Som de flesta andra hästar som bodde hos oss var hon en gammal travhäst. Morfar Ivar var hästkarl och skötte om hästarna. Så fördelen med det här upplägget var såklart att trots att vi hade häst så behövde inte en (iofs väldigt morgonpigg, men ändå) jag stiga upp tidigt och ta hand om dom. Jag kunde istället njuta av fördelarna av att ha häst. Rida, rykta, pyssla och leka.

Sabina och jag efter en tur runt byn.

Sabina var knappast någon barnvänlig häst. Hon var tjurig och gjorde väldigt mycket som hon själv ville.

Då var Dolly mer anpassad för barn. Det var egentligen Erikas ponny, men vi tog hand om henne bägge två. Och när hon blev för liten för oss fick hon flytta till mina kusiner i Gummark.

Kusin Siri skrev så himla fint om Dolly på Facebook häromåret Eller vad sägs om det här? ”Det var med denna underbart snälla shettis/russ-korsning som allt började, både det som idag är mitt livs största intresse och även yrke – hästarna. Vi köpte Dolly från farbror och faster när storkustinerna vuxit ur henne och hon var redan då en mogen dam på 17 år. Jag var bara 7. Hon saknade som tur var allt vad normala hästar besitter i form av panikkänslor, med tanke på vad vi i vår okunskap som icke hästvana utsatte henne för. (…) Hon var som sagt väldigt snäll, men inte alls dumsnäll. När vi lastade på kompisar på släden i vild glädje över att fara ut och köra, typ alla 100 barn i byn, så kände hon alltid efter först om det var för tungt och vägrade gå ifall så var fallet. Hoppade då några av kände hon efter igen, och var det lagom lastat gick hon snällt. Hon har lärt mig så mycket om att ha kul med sin ponny och hon har verkligen en speciell plats i hjärtat. ”

Har man sen inga egna hästar hemma kan man ju hänga på ridläger. Här med Brownie (som inte alls ser lika nöjd ut som sin ryttare).

Dolly blev som sagt startskottet för farbror, faster och kustinernas hästliv. De har i dagsläget två gamla travare. Nordsvenskar. Mina favorithästar. Ni ser väl så nöjd jag ser ut när jag fick rida Kingen för några somrar sen?

Hej vad det går!

Men efter den sommaren har mina ridturer blivit väldigt sporadiska. Jag har lyckats uppfylla en dröm genom att gallopera på stranden i solnedgång. Som en film. Efter det började jag och Elin så smått att prata om att börja rida, men när man jobbar skift är det i princip omöjligt. Men förra hösten började Elin jobba dagtid och jag vi anmälde oss därför till vuxennybörjarridning. Men tror ni inte att jag gick sönder då? Elin började utan mig och hade så kul att jag blev så sugen att jag började själv i höstas. Vi kallas tydligen ”ombörjare” och i min grupp är vi tre sådana och resten riktiga nybörjare. Men vi har himla kul ihop.

Tillbaka på brottsplatsen. Det såg precis ut som när jag hängde där i början av 90-talet. Luktade likadant. Samma rutiner inför och efter lektion. Kändes väldigt hemtamt alltså.

Hästarna är dock utbytta allihopa. Fast dom är lika mysiga för det.

Vi rider varje onsdag. Än så länge har vi övat mycket på trav, tanken är att vi (förhoppningsvis) ska börja gallopera innan sommaren. Jag har faktiskt blivit så biten att jag både tagit några extralektioner tillsammans med några ur min grupp, och anmält mig till ett ridläger i sommar. Så om ni har mig borta så får ni väl leta i stallet helt enkelt.

Och fortfarande är det dom kraftiga arbetshästarna jag gillar allra bäst. Beza är visserligen ingen nordsvensk, men inte långt ifrån.

2 reaktioner på ”Tillbaka till barndomen

  1. Ping: Så himla duktiga | Hannas historia

  2. Ping: Det sämsta på mycket länge | Hannas historia

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.