Bröllopsresan – The rock

Tidigare delar av resan hittar du här.

Våran näst sista dag i vad som blev vårt favoritstopp på resan var det så dags för en av resans absoluta höjdpunkter. Iallafall om ni frågar min make.

p1030619

Vi tog båten ut till…

p1030622

… den ökända ”pelikanön”…

p1030624

… med ett av världens mest kända fängelser.

p1030779

Men även en fascinerande historia i övrigt med militäranläggning, indianuppror, protester och idag är det faktiskt en nationalpark pga växtligheten och alla fåglar som bor på ön.

p1030776

Många byggnader från öns olika faser finns bevarade, andra är mest ruiner som minner om svunna tider.

p1030783

Fyrtornet och strax under finns rastgården för fångarna.

p1030766

Som turist i USA är du ju aldrig ensam nånstans, men jag tycker att de ofta lyckas ge en illusion av att det ändå är mindre folk än vad det är på många ställen. Just här är det såklart svårare eftersom stället inte ursprungligen var byggt för turister.

p1030628

Trappan upp från piren till fängelset. Som ni såg på tidigare bilder ligger fängelset högst upp på den rätt höga klippan.

img_5060

Mellan 1969 och 1971 ockuperades Alcatraz av ursprungsbefolkning som en protest mot hur regeringen behandlade dem. En helt fascinerande del av öns historia som lätt glöms bort. Men kvarlämningar från den ockupationen finns lite överallt.

p1030630

.

11.

Vi började vår rundtur på ön med en guide som berättade om ”Alcatraz i Hollywood”. Hon berättade bland annat om när en av mina favoritfilmer The Rock, spelades in. Hon berättade också om andra kändisar som bott på ön och hur de senare porträtterats i populärkulturen. Fascinerande.

12

Tidigaste kända bilden från ön.

13

Och lite inom om hur det såg ut och var när det var en militäranläggning.

Sen var det dags för själva rundturen inne i fängelset som så mycket annat styrdes av en audioguide. Vi gick in i fängelset precis som fångarna gjorde, genom duschrum…

… och omklädningsrum.

17

Ända in i cellblocken.

18

Några celler har bevarats precis som de såg ut när fängelset stängde 1963.

22

Och några av cellerna fick man gå in i. Visst ser jag nästan väl nöjd ut?

Anton ser mer lämpligt respektfull ut. Vi stannade inte där inne särskilt länge. Lite otäckt var det ändå. Kanske mest för att jag inte kan låta bli att tänka på The Rock när turister blir instängda i cellerna och tagna som gisslan.

Visserligen har det börjat förfalla av den salta havsluften, men jag tror knappast det var så trevligt att använda den här toan ens när det var nybyggt.

Tre rader med celler på höjden, tre avdelningar plus ”isoleringen” vilket egentligen bara var en annan avdelning med mörkare och mindre celler. Totalt bodde som mest drygt 300 fångar på ”The Rock”.

Det fanns också ett bibliotek i fängelset. Inte riktigt som stadsbibblan inte.

Några av de mest kända fångarna. Inte ser de så mysiga ut inte.

Förutom det mest kända flyktförsöket (ni vet, som Clint Eastwood gjorde) utfördes ett 1946 som blev känt som ”Slaget vid Alcatraz” eftersom det blev väldigt våldsamt. 5 döda och 11 skadade var resultatet av det tre dagar långa upproret.

Men inte alla celler var helt kala och tråkiga. De har också bevarat konst och andra tillhörigheter från några av fångarna.

Påminde mig lite om det fängelsebesök jag gjorde i Australien för länge sen. Nåt ska ju ändå de intagna fördriva sin tid med.

Vilka talanger det fanns.

De intagna som skötte sig kunde få besök en gång i månaden. Men alla som skulle hälsa på var tvungna att godkännas av fängelsedirektören, sen fick de bara ”träffas” genom de här luckorna.

Under turen fick vi också gå ut och kolla på rastgården.

Det var också här ute jag först insåg hur otroligt nära fängelset är till staden, 2 kilometer känns inte långt ute på vattnet. Och jag kan tänka mig att det var en del av straffet. Att vara så nära civilisationen och friheten, men att samtidigt veta att det var helt omöjligt att ta sig dit levande (eller?).

.

Det fanns också såklart administrationshus. Fängelsedirektören bodde på ön med sin familj, och det fanns övernattningsbostäder för andra som jobbade också, men de flesta bodde inne i stan.

Såhär fint klädda var dom.

Fyra fängelsedirektörer hann vara ansvariga på ön mellan 1934 och 1963.

Öns sambandscentral.

Matsalen.

Köket med kuren där en vakt satt under tiden fångarna lagade mat.

Knivarna var såklart inlåsta och noggrant räknade efter varje användning.

Såhär kunde en dags typisk måltider se ut.

Turen inne i fängelset avslutades med historien om den mest berömda rymningen som Clint Eastwood gestaltade 1979 i Flykten från Alcatraz. De tre rymmarnas celler finns kvar som de lämnade dem, kompletta med fejk-huvuden och allt.

Det visade sig också att vi hade en sån tur att en man som tidigare jobbat som vakt på ön och skrivit en bok, var där den den för att signera. Jag köpte boken och fick den signerad och när han hörde var jag kom ifrån tog han upp den här artikeln. Det visade sig att en reporter från Aftonbladet skrivit om honom och skickade tidningen till honom.

På vägen tillbaka såg vi Angel Island på nära håll. Det är alltså den ö dit legenderna om Clint Eastwoods/Frank Morris rymning säger att han och hans kompisar åkte till. Vem vet?

Hejdå!

Vi hade morgonbiljetter, så när vi kom tillbaka till stan var det hög tid för lunch.

Resten av dagen tog vi det lugnt, överväldigade som vi var av alla historier och intryck. Vi tog nån öl i skuggan och spanande på alla andra turister i SF. Sen hittade vi en kul grej, men mer om det sen.

En reaktion på ”Bröllopsresan – The rock

  1. Ping: Bröllopsresan – Första etappen | Hannas historia

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.