Viktigt att välja

Det började mest som en kul grej. Jag gillar ju att göra en insats och vi har det ganska lugnt *ta i trä* på jobbet just nu. Så när de efterlyste avlösare till förtidsröstmottagarna i Brinken tänkte jag ”varför inte?” Dels får man göra en insats för demokratin och dels får man lära sig nåt nytt. Sen visade det sig att jag lärt mig så mycket mer än jag trodde, har haft fler intressanta diskussioner om politik och val än någonsin tidigare och har fått vara med om lite av varje. Eller vad sägs om följande?

  • Fler än jag trodde väljer att inte rösta i alla tre val de är berättigade till. Min icke-vetenskapliga studie (med litet underlag) säger att det är landstinget folk oftast väljer bort och riksdagen folk mest sällan väljer bort.
  • Antingen har jag varit vittne till försök till valfusk eller så var det ett ärligt misstag, för en karl som kom och röstade hade i sina tre kuvert en vit och två gula valsedlar. När min kollega bredvid påpekade att det inte stämde blev mannen sur/arg/irriterad och gick därifrån utan att korrigera sitt misstag och utnyttja sin rösträtt. Mycket märkligt. För det kan väl inte bero på att min kollega inte är född i Sverige och den röstande mannen röstade på ett visst parti…? Låt oss hoppas inte, utan att det var hans stolthet som blev sårad.
  • Jag hade också en lång diskussion med en man som absolut tyckte att vi borde få rösta hemma med bank-id istället för att fysiskt måsta ta oss till en vallokal. Jag höll inte riktigt med. Det finns väl ändå tillräckligt tydliga bevis på att utländska makter vill lägga sig i val för att vi ska behålla vårt nuvarande system ett tag till? För nu när jag varit bakom kulisserna och sett hur noggrant det är och vet att varje röst räknas manuellt så känns det mycket bättre än om folk skulle ha tryckt på nån knapp på en dator. Jag är för datoriseringen i största allmänhet, men rör inte mitt val, tack. Dessutom är det ju så att vi kontrollerar att det är du som lägger din röst, men jag kan ju min mans bank-id-kod. Inte för att jag skulle frånta honom hans rösträtt, men alla är väl ändå inte lika ärliga som jag?

Förra valet var jag demokratiskt deprimerad och funderade en hel del på en promenad. Den här gången är jag mer hoppfull. Och ikväll kommer jag, för första gången någonsin, inte att jobba på ett val. Jag har velat lite om jag skulle ställa upp och jobba även på valdagen men kom fram till att efter att ha jobbat som redigerare/nattchef vartenda val sedan 2006 så kommer jag den här gången unna mig att vara ledig. Följa valvakan på tv i lugn och ro utan att jaga upp mig för valresultat som är sena eller aldrig kommer.

Du har väl förresten röstat? I alla val du har rätt till? Annars har du faktiskt inte rätt att klaga på något den kommande mandatperioden. För så funkar demokratin. Besluten fattas av de som använder sin demokratiska rättighet.

Annonser

En reaktion på ”Viktigt att välja

  1. Ping: Det sämsta på mycket länge | Hannas historia

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.