Krakow dag 2 – sightseeing

Tidigare delar av resan hittar du här.

Ända sedan min resa till Amsterdam för (oväntat) många år sen (nio!) går jag gärna stadsvandringar när jag besöker nya städer. I Berlin hittade vi fantastiska historiska turer, och i Rom gick vi ju till och med en spöktur. I Krakow hittade jag en ”gratis” stadstur som vi bestämde oss för att gå vår andra dag där. Både för att få se sånt vi inte skulle se annars, lära oss saker vi inte skulle lära oss annars, och det är ju aldrig fel med motion, eller hur?

Killen som var vår guide var jätteduktig. På några timmar fick vi en snabbkurs i Polens historia. Polen, med dess centrala läge i Europa, har varit utsatta från alla håll under alla år, och en sak jag minns är att han beskrev att landets historia varit som en berg-och-dal-bana mellan bra och mindre bra perioder.

Vi träffades vid Barbican, en av kvarlevorna från Krakows äldsta historia. Den var en av utposterna i den gamla muren och har räddat Krakow från flera anfall. Enligt vår guide.

De allra största delarna av den gamla stadsmuren som gått runt gamla stan är riven och ersatt av en park. Men några få torn finns kvar.

På andra sidan muren fanns gatukonstnärer och andra sorters försäljare.

Jag som gillar kyrkor hade gott om sådana att titta på i Krakow. Enligt vår guide finns inte mindre än 160 stycken i stan. Det här var en av de mer färgglada vi såg.

Det här är stora torget i gamla stan, eller Rynek Glówny. En naturlig samlingsplats för krakowbor och turister. Den stora byggnaden i bakgrunden…

… är den gamla saluhallen som nu mest innehåller billiga souvenirer. Men byggnaden i sig var fin.

Gammalt övervaknings-/varningssystem och modernt.

På torget finns också Mariakyrkan där varje timme en trumpetare spelar en liten trudelutt som avbryts mitt i. Anledningen sägs vara att en trumpetare på 1200-talet blev skjuten av en pil precis när han försökte varna staden från anfall från Mongolerna. Eller så är det en skröna. Men lite kul är det.

På torget finns också den här obegripliga skulpturen. Men vi Skelleftebor ska väl aldrig klaga på konstiga skulpturer på torg, så jag avstår från att kommentera.

Jag kan dock berätta att det här torget är en stor anledning till att nazisterna lät Krakow vara rätt orörd under andra världskriget. Torget är nämligen ritat av en tysk arkitekt och passade bra in i Hitlers idé om Tredje riket.

I Krakow finns också en av de äldsta högskolorna i Europa, grundat 1364. Än idag är utbildning och vetenskap viktigt i staden.

Stadsturen slutade uppe på kullen där kungliga slottet Wawwl är beläget. Väldigt pampigt.

Sånt här byggs liksom inte längre.

Inne på borggården pågick renoveringar. Här fick vi också vet att svenskar inte var särskild välsedda i Krakow. Anledningen är att ”vi” lyckats elda ner slottet två gånger. Först var det Gustav Vasas barnbarn Sigismund som var lite intresserad av det här med alkemi och lyckades elda ner stora delar av slottet. Sen var den Karl X Gustav som, efter trettioåriga krigets slut, ville fortsätta sina erövringar och när han intagit Krakow höll segerfest på slottet. Festen gick tydligen rätt vilt till med ännu en eldsvåda som följd. Så ja, jag kan förstå dom.

Överallt såg vi skyltar om de traditionella pirogerna, så det skulle vi absolut testa till lunch. Nu skulle jag säga att det mer var som fyllda pastaknyten, tänkt cannelloni, mer än det jag tänker som piroger. Men helt okej ändå.

Efter lunch hade vi gått tillräckligt och köpte hop-on-hop-off-bussbiljetter.

Första stoppet var Kościuszkokullen, en av de fyra utkiksplatserna som var en del av Krakows försvar.

Ett annat stopp, där vi stannade rätt länge, var Schindlers fabrik.

Ni känner väl till historien om Oscar Schindler som räddade en massa judar under kriget genom att anställa dem på hans emaljfabrik? Delar av fabriken finns bevarade, och andra delar är gjorda till vad som var en väldigt obehaglig vandring genom åren strax före och under kriget.

Mycket märkligt.

En del av det som räddade livet på så många.

Över lag var dagen mycket tankeväckande. Staden Krakow och dess invånare har varit med om saker som inte går att förstå.

Gudskelov fick vi avsluta kvällen lite mer positivt med pizza, öl och hockey. Dessutom en seger!

2 reaktioner på ”Krakow dag 2 – sightseeing

  1. Ping: Krakow dag 1 – finmiddag | Hannas historia

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.