Krakow dag 4 – nere i gruvan

Tidigare delar av resan hittar du här.

På alla turistsidor när man googlar Krakow är det några saker som alltid dyker upp. Efter tre dagar hade vi kryssat av de flesta, men det var en kvar som jag, mamma och pappa ville bocka av: saltgruvan i Wieliczka. Resten av ressällskapet stannade kvar inne i Krakow och shoppade istället.

Gruvan är en av världens äldsta som fortfarande är i drift, den har funnits sen 1200-talet. Och ingången är väldigt pampig.

Turen började med 378 trappsteg i en smal och brant trappa som tog oss 64 meter ner under jorden. Lite yr blev jag allt.

Men det som mötte oss där nere var helt klart värt det.

Alla väggar, golv, tak och skulpturer är alltså uthuggna ur salt. Den här scenen illustreras en saga som beskriver hur gruvan hamnade där den gjorde. Det var nåt om en prinsessa och en friare.

Vi fick lära oss om lite olika sorters salt. De här kallas, inte helt oväntat, blomkålssalt. Vi blev också uppmanade att slicka på väggarna. Guiden förklarade att salthalten är så hög att bakterier (från de som eventuellt slickat på samma ställe) dör direkt, så det är helt ofarligt. Förutom att man blir väldigt törstig, såklart.

Det vi fick se var i stort sett uppdelat i två kategorier. Antingen historiska förklaringar och lämningar om hur verksamheten såg ut när gruvan var som mest aktiv.

Eller vackra statyer och imponerande salar. Det här var den största, ”kyrkosalen”. Sjukt stor och väldigt imponerande.

Pampigt.

Försök till wefie.

Det kändes som att den här mannen var överallt dit vi vände oss i Krakow. Men så är Johannes Paulus II född i Polen och deras stora nationalhjälte.

Till och med den här nattvarden är helt i salt.

Om kyrkosalen var den största var den här den högsta. Jag minns faktiskt inte hur hög den var.

Där nere fanns också en balsal som fungerade både som bio och festlokal. Tydligen är det rätt populärt (och dyrt, antar jag) att ha bröllopsfest nere i gruvan. När vi imponerats av den fina gruvan fick vi faktiskt åka hiss upp. Skönt att slippa gå även uppåt.

Väl tillbaka i Krakow var det bara en sak jag hade kvar att göra… (efter en dusch för att bli av med allt salt som satt sig i hår och hud)

… och det var att titta in i den pampiga kyrkan som stod mig på torget.

Eftersom det var sista kvällen skulle vi såklart ha ”avskedsmiddag”. Varje dag när vi gick in till stan passerade vi ett litet bryggeri kombinerat med resturang som vi gärna ville testa. Det visade sig vara ett bra val.

Maten var den godaste vi åt på hela resan, och för hela sällskapet, med mat och dricka, blev det en dryg tusenlapp. Värt!

Mmmm…

Längst uppe i det här huset, precis utanför gamla stan/stadskärnan, bodde vi.

Sen var det faktiskt dags att lämna våren och återvända hem till vintern igen.

En reaktion på ”Krakow dag 4 – nere i gruvan

  1. Ping: Krakow dag 1 – finmiddag | Hannas historia

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.