Den bästa frukosten

Skulle du kunna tänka dig att äta samma mat till middag varje dag i resten av ditt liv? Skulle inte tro det. Men ändå gör många så, fast med frukosten. Man äter samma dag efter dag, år efter år. Som jag berättat här äter jag inte frukost hemma på vardagarna längre, därför har helgfrukostarna blivit allt viktigare. Att sitt hemma vid köksbordet och äta i lugn och ro, läsa tidningen på Paddan och bara ta det lugnt. Hur lyxigt? Och ännu lyxigare blir det såklart med scones, eventuellt bästa frukostbrödet av dem alla. Bara för skojs skull har jag experimenterat mig fram lite och hittat två nya favoriter och en sort jag vill varna för.

Först och främst har vi såklart originalet, de så kallade ”Vår kokbok-sconesen” som också går väldigt bra att göra pinnbröd av. Recept har ni här, och jag har tyvärr inte lyckats ta några bilder när jag gjort dem. Men ni vet hur de ser ut. Klassiskt goda, funkar i alla lägen.

Nästa sort, som är de jag gör allra oftast är Engelska scones. Njutes helst i England såklart, i en klassisk afternoon tea, men funkar lika bra hemma vid köksbordet. Recept finns här, och det tog några gånger innan jag fick till den perfekta frasig-/fluffigheten. Viktigt med mjukt smör, och snåla inte på grädden till penslingen.

Ingen sconesfrukost utan marmelad.

Nästa variant, som är lite sötare, blev vi bjudna på i Leksand i somras. Leilas scones, recept här. Sockret gör att de känns lite mer fika-aktiga, men himla goda är de. Jag blev aningens förvånad när jag fick höra talas om scones med ägg i, men det funkar.

Sista receptet är en liten bubblare och något jag sprang på på Instagram. Ni vet ju hur mycket jag älskar äpplen, så när jag såg ett inlägg om Äpplescones var jag ju tvungen att testa. Men jag är ledsen, de var inte goda. Och krångliga var dom. Eftersom det här ska ses som en varning och inte ett tips så kommer jag inte ens att länka till receptet. Men det blev så fina bilder, så dom får ni ändå.

Eftersom min man inte gillar scones, (ja, jag vet, infoga valfri skeptisk/chockad emoji här. Men han är bra på andra sätt, jag lovar!) så blir det ju oftast över en hel del. På ett sätt ännu bättre, då får jag ju frukost till både lördag och söndag. Men scones har ju en tendens att bli lite torra. Ett tips är då att värma dom ca 10 sekunder i micron. Bara precis så de blir lite varma och lite mindre torra. Och det funkar faktiskt. Testa! Kanske redan nu till helgen?

En reaktion på ”Den bästa frukosten

  1. Ping: Det sämsta på mycket länge | Hannas historia

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.