Vårat hem

När vi flyttade till Hemvattnet 2017 var vi en av fem nya familjer som kom till byn inom ett år. 2018 flyttade en familj in och förvandlade en sommarstuga till åretrunt och 2019 såldes två hus, både köptes av nya bofasta. Det innebär att av elva åretrunthus har sju bytt ägare bara de tre senaste åren. Många siffror, men vad jag vill ha sagt med det är att vi är en del av en trend som förhoppningsvis syns på andra ställen också, nämligen att folk lämnar stan för landsbygden.

De andra 21 byggnaderna i byn är stugor som folk använder i olika hög grad. En del flyttar ut så fort våren börjar komma och bor här hela sommaren, andra kommer med ojämna mellanrum när det passar. Det finns några ”kluster” med stugor, andra bor mer enskilt som vi gör. Speciellt under sommaren springer man på byagrannar lite då och då, oftast när man promenerar runt byn, men annars har vi några mer återkommande samlingspunkter.

Det första är såklart årsmötet i Hemvattnets miljöförening. Det är inte riktigt som en vanlig byaförening utan startades för att slå vass i sjön på somrarna. Inte för att skryta, men vår badplats är omtalad och omtyckt vida omkring och beror till stor del på att stugägarna och byborna under lång tid skött om sjön så att vattnet håller sig fräscht. Första årets årsmöte var en upplevelse vi pratar om än idag. Det började med att vi fick ställa oss upp bland en massa okända och bli beskådade samtidigt som vi fick berätta vilka vi var. När jag nämnt att pappa kom från Gummark och jag har två farbröder kvar där så nickades det igenkännande. Det hjälper att ha rötter dit man flyttar. När sen Anton sa att han var född och uppvuxen i Boliden nickades det också igenkännande eftersom byaåldermannens inflyttade svärson minsann kommer därifrån och visat sig arbetsam. Så tydligen hjälper det också att inte ha rötter i byn, bara man har någon form av arbetsvilja. När sedan Anton berättade att han var elektriker nickades det glatt och uppskattandes på flera håll i församlingen. Många pluspoäng plockade, helt enkelt.

Befolkningen i byn börjar vara lite åldrande och därför har det på alla våra årsmöten hittills hållits tyst minut för de som avlidit under året. Även i år skulle en sådan ha hållits, om mötet blivit av. Nu blir det inte så eftersom många är i riskgrupp. Jäkla Corona.

Nästa punkt på vårt första årsmöte var att diskutera den summa pengar som plötsligt dykt upp på föreningens konto utan att någon visste varför. Det mysteriet är fortfarande inte löst men har gjort att vi inte höjt medlemsavgifterna på flera år. Så vi tackade och tog emot. I samband med det uppstod en diskussion om medlemsavgifter och att inte alla brukar betala. Efter uttalandet ”men vi ska ju inte hänga ut någon” började folk sedan räkna upp vilka som inte brukar betala och dessutom inte var på plats på mötet. Social kontroll finns på alla nivåer. Jag har sedan dess varit noga med att betala.

Vår sjö och badplats är som sagt omtalade och det var nästa punkt på årsmötet. Den är välbesökt av utomstående, speciellt folk från grannbyn. Eftersom vi har ett utedass betalar vi varje år kommunen för att ta hand om tunnan som fylls där och vår förening hade därför bett grannbyns förening om ett bidrag till denna tunntömning. De hade inte svarat vilket har lett till att Anton genomgående kallar dem för ”gratisbajsarna”. Jag tror faktiskt inte de betalat än såhär tre år senare. Om de kände till sitt smeknamn kanske de skulle vara mer betalningsvilliga?

Precis som andra byar har vi problem med kanadagäss som skräpar ner och förstör stränder och badplats. Året före vi flyttade hade de därför ansökt om skyddsjakt och blivit nekade. När ordförande informerade om det var det någon som försiktigt höjde handen och sa ”… men de försvann ju ändå?”. Hen tystades fort ner och sen pratade vi inte mer om det. Samma sak hände på något mysigt sätt i fjol. Men det har inte kommit upp på årsmötet igen. Jag har dock hört det viskats om att de är goda, rätt tillagade.

Den stora punkten varje år är så den omtalade vassklippningen. För att förenkla arbetet är byn uppdelade i norra och södra sidan. Varje sida klipper sin del av sjön, men var gränsen går mellan de båda halvorna är lite flytande och beror på vilka som bor var. När vi flyttat in blev vi snabbt draftade av norra sidan, trots att gränsen tidigare gått så att vi skulle ha hört till södra. Södra sidan kontrade genom att dra om gränsen på andra sidan byn vilket flyttade två hus där till södra. Ni hör ju, värre än NHL-draften.

Som man, elektriker och allmänt händig anses Anton behövas till annat jobb i byn och har därför klarat sig ifrån att bli vald till saker. Jag blev redan första året invald till festkommitté, året därpå valberedning och var ifjol året en av kandidaterna till att bli sekreterare. Gudskelov slapp jag. Det räcker med en Morén i styrelse, pappa är nämligen ordförande. Vi vill ju inte bli som familjen Trump och ta över alla funktioner.

 

Men livet i byn handlar ju inte bara om årsmöten. I fjol bestämdes det att vi skulle ha en arbetsdag för att förbereda oss inför sommaren. Till exempel hade utedasset tippat (!) under vintern och starka män i rutiga skjortor hjälptes åt att resa upp det och fästa det bättre.

Precis lika viktigt var räfsandes och klippande av badplatsen.

Inloppet till sjön – som faktiskt ligger nedanför vårat hus – hade börjat växa igen och i kamp med myggen röjdes det upp för att släppa in nytt fräsch vatten till vår lilla sjö.

Visst ser han proffsig ut? Det här var vår närmsta granne tills i vintras då huset mellan oss förvandlades till åretruntbostad.

Mellan arbete och möten har vi dessutom riktigt trevligt tillsammans. Till exempel träffas vi bofasta varje år för ett glöggmingel. Och varannan sommar ses hela byn på badplatsen för grillfest.

Som medlem i festkommittén gäller det att delegera. Där kommer inte Anton undan minsann! Inte heller den andra inflyttade bolidaren.

Fjolårets fest började med lekar och lekledare Petra instruerar.

Uppslutningen på dessa grillkvällar är procentuellt sett väldigt hög.

Tipsrunda.

Sen är det knytkalas som gäller vilket gör arrangerandet väldigt enkelt. Ställ upp lite bord och grillar och alla är nöjda.

.

Förra sommaren var ju inte jättevarm, men det hindrar såklart inte de yngre festdeltagarna från att bada…

… samtidigt som vi avslutade kvällen i många lager varma kläder. #svensksommar

Jag tror ni har förstått det redan, men jag älskar verkligen våran by.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.